Duša violončela na XVIII. KotorArt Don Brankovim danima muzike

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 26. ožujka 2019. - 9:31
Autor: 

U Kotor, na XVIII. KotorArt Don Brankove dane muzike, stiže svjetski priznat violončelist, Narek Haknazarian /Narek Hakhnazaryan/. Koncert je zakazan za 5. kolovoza u Koncertnoj dvorani, crkvi sv. Duha, s početkom u 21.30h.

Ograničena količina karata nalazi se u pretprodaji po sniženim cijenama! Mogu se nabaviti online preko www.gigstix.com ili fizički širom Crne Gore na odabranim Tobacco S Press kioscima. Detaljan pregled lokacija može se naći na www.gigstix.me.

Rođen u obitelji glazbenika, školovanje je započeo u rodnom Jerevanu (Jermenija), a nastavio na Konzervatoriju u Moskvi i Glazbenom konzervatoriju Nove Engleske u Bostonu. Violončelo je učio i od čuvenog Mstislava Rostropoviča, čija ga je fondacija stipendirala.  Na međunarodnu scenu stupio je 2011. godine, kada je kao 22-ogodišnjak pobijedio na 14. Međunarodnom natjecanju „Čajkovski“.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo krenuti sa predstavljanjem umjetnika za ovogodišnji Festival. Program koji ćemo realizovati tokom jula i avgusta je najvećim dijelom ugovoren još tokom prethodne godine a rano ugovaranje i predstavljanje programa je praksa i standard za manifestacije našeg profila u Evropi i izuzetno važno ne samo sa aspekta kulturne već i turističke ponude. O tome, između ostalog, svjedoče i skora priznanja koja je KotorArt ostvario: EFFE Label- evropskog pečata kvaliteta za umjetničke Festivale kao i nagrade “Wild Beauty” za najbolju manifestaciju u Crnoj Gori za 2018. godinu. Narek Haknazarian je izuzetan umjetnik, nevjerovatne energije i muzikalnosti, čiji solo resital na violončelu  sa djelima J. S. Baha koji se vrlo rijetko čuje, svi sa nestrpljenjem očekujemo. Njegov koncert biće svojevrsna kulminacija cjelokupne Kotorske koncertne sezone koju od novembra do juna u našem gradu organizuju KotorArt i Muzička škola “Vida Matjan” i koja je ove godine posvećena upravo violončelu”- istakla je Sara Lakičević, PR Festivala.

Haknazarjan je svirao s najpoznatijim svjetskim orkestrima poput Londonskog, Čikaškog, Detroitskog, Novozelandskog simfonijskog orkestra, te Roterdamske, Seulske, Helsinške i Češke filharmonije, orkestara Teatra Marinski i milanske Skale, uspostavljajući suradnju s dirigentima kao što su Gergijev, Jarvi, Spivakov, Pletnjev, Robertson i dr. Resitale je održao u vodećim svjetskim dvoranama, a svira na violončelu koje je 1707. godine konstruirao Jozef Guarneri. Ovo će biti njegovo prvo gostovanje u Crnoj Gori.

Ovogodišnji festival KotorArt Don Brankovi dani muzike realizirat će se pod pokroviteljstvom Općine Kotor i Ministarstva kulture, kao i uz pomoć brojnih sponzora, poput Luštice Bay, Coca Cole i dr.

 

Međunarodni festival KotorArt, manifestacija od državnog značaja za kulturu Crne Gore, dobitnik je najprestižnije nagrade u oblasti turizma „Wild Beauty Awards“ i proglašena za najbolju manifestaciju u Crnoj Gori za 2018. godinu. Svakog ljeta KotorArt okuplja impresivan broj međunarodnih umjetnika, a s preko 200 programa (više desetina glavnih i preko stotinu pratećih) na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke privlači više desetina tisuća posjetitelja čime se svrstava u najposjećenije festivale ovog tipa u regiji. Međunarodni festival KotorArt 2018. godine održao se pod pokroviteljstvom Općine Kotor i Ministarstva kulture Crne Gore, s potporom brojnih sponzora poput Luštice Bay i Coca-Cole.