Dva koncerta u crkvi Svetog Duha

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 14. srpnja 2014. - 11:09
Autor: 

Na 13. Don Brankovim danima muzike, u crkvi Svetog Duha u Kotoru, u srijedu 16. srpnja u 21 sat nastupit će njemački kamerni sastav "Ansambl 4.1".

Članovi "Ansambla 4.1." su: pijanist i suradnik na Visokoj glazbenoj školi "Hans Ajsler" u Berlinu, Thomas Hoppe; prvi oboista u Jenskoj filharmoniji, Jorg Schneider; prvi klarinetista u Berlinskoj filharmoniji, Alexander Glucksman; prvi hornista u orkestru u orkestru Državne kapele u Vajmaru, Fritz Pahlmann i prvi fagotista "Kammerakademie" u Potsdamu Christoph Knitt.

Na repertoaru Ansambla 4.1. često se nalaze kompozicije autora XIX i XX stoljeća, koje se rijetko izvode ili koje ranije nisu izvedenе. Među njima su djela Gizekinga, Cilhera, Stefena i Verheja.

Nakon ovog koncerta,  u 22 sata,  koncert će održati proslavljeni ruski pijanist Boris Berezovski. Na programu pod nazivom „Ruska oluja“ naći će se djela Johana Sebastijana Baha, Frederika Šopena, Franca Lista i Petra Iljiča Čajkovskog.

Boris Berezovski je završio studije na Moskovskom konzervatorijumu u klasi prof. E. Virsaladze. Već na svom prvom nastupu u londonskom Vigmor  holu (1988) glazbeni kritičar „Tajmsa“ opisao ga je kao umjetnika „zasljepljujućeg virtuoziteta i ogromne snage“, što je dobijene atribute opravdao nakon dvije godine kada je pobijedio na Međunarodnom pijanističkom natjecanju „Čajkovski“ (Moskva). Od tada redovno nastupa kao solista s najznačajnijim svjetskim orkestrima, poput Kraljevskog orkestra Koncertgebaua, filharmonija Londona, Njujorka, Berlina, Roterdama, Japana, simfonijskih orkestara Danskog nacionalnog radija, Radio Frankfurta, Francuskog nacionalnog orkestra, ostvarujući suradnju s dirigentima L. Slatkinom, K. Mazurom, L. Segerstamom, M. Pletnjovom, V. Aškenazijem, A. Papanom, G. Dudamelom. Kao kamerni glazbenik nastupa s umjetnicima V. Rjepinom, J. Rahlinom, M. Kolinsom, R. Kiršbaumom, B. Pergamenščikovim, B. Anžerer, D. Mahtinom. Diskografski opus Berezovskog obuhvata komplet klavirskih koncerata Ludviga van Betovena, koncerte Rahmanjivova, Čajkovskog i Lista, kao i kompak-diskove i dvd izdanja s delima solističke i kamerne glazbe.