Izložba “Vještina izrade dobrotske čipke” gđe Nade Radović u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 29. studenog 2016. - 16:39
Autor: 

U četvrtak, 1. prosinca  s početkom u 19 sati u Istorijskom arhivu u Kotoru bit će otvorena izložba gospođe Nadežde Nade Radović pod nazivom “Vještina izrade dobrotske čipke“ – zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

Izložba iz privatne zbirke gospođe Nadežde Nade Radović  po drugi puta će biti prikazana u Kotoru, a u organizaciji OJU“Muzeji“Kotor.  Na izložbi će biti prikazane minijature kao i stolnjaci, miljea i šalić s motivima dobrotskog veza koji predstavljaju djela velike umjetničke vrijednosti 20. i prve četvrtine 21. stoljeća.

 Dobrotski vez je prepoznat kao nematerijalno kulturno dobro i kao takav iziskuje zaštitu od strane stručnih lica radi dublje analize i istraživačko - znanstvenog rada. Pojedinac ili lokalne zajednice nositelji su pojedinih elemenata nematerijalne baštine, pa samim tim imaju važnu ulogu u procesu zaštite i održivosti iste.

Nadežda-Nada Radović rođena je u Kotoru gdje je provela djetinjstvo i svoj radni vijek kao profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi u Kotoru. Dobrotsku čipku počela je da uči 1964. godine. Pokojna Anđica Đurović  bila je  njena učiteljica. Imala je 24 godine kada je savladala teški i zahtjevni bod koji se radi najtanjim koncem, uvom od igle, da se čipka ne bi oštetila. Uradila je veliki broj šalova, marama, kravata i detalja za nošnju Bokeljske mornarice.

Izložbu će otvoriti sekretarka u Sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti Općine Kotor, gđa Tijana Čađenović.

Izložba je realizirana pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Općine Kotor, a u organizaciji OJU“Muzeji“Kotor.