KotorArt Don Brankovi dani muzike pokazali odgovornost i kreativnost i u doba krize

Time to read
6 minutes
Read so far

Četvrtak, 27. kolovoza 2020. - 12:39
Autor: 

Sinoć, 26. 8., na Trgu ispred katedrale sv. Tripuna, s početkom u 22 sata,  KotorArt Don Brankovi dani muzike priredili su svečani koncert povodom zatvaranja ovogodišnjeg Festivala s kojeg su uputili nekoliko važnih poruka.

Na koncertu je nastupio Crnogorski orkestar mladih, pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija, glazbenog urednika Dubrovačkih ljetnih igara i profesora Muzičke akademije u Zagrebu. Koncertom se obilježilo 250 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora, Ludwiga van Beethovena, izvođenjem njegovih poznatih djela u obradama za komorni orkestar. Orkestar je izveo Sonatu za klavir u c-molu br. 8 op. 13 u aranžmanu za gudački orkestar Jakuba Kovalevskog, kao i Veliku fugu, op. 113 čiju je obradu za gudački orkestar radio Englebert Rentgen. Također, orkestar je premijerno izveo novo djelo BEETHOVEN 2020., porudžbinu Festivala, čiji je autor crnogorski kompozitor Aleksandar Perunović, a koje je inspirirano čuvenom Odom radosti, himnom EU, simbolom jedinstva i solidarnosti. Upravo zbog univerzalno važnih poruka Beethovena, koncert je poslužio i kao proslava predsjedavanja Njemačke Savjetom Europske unije.

Večeras, 27. 8., s početkom u 22 sata, koncert se prikazuje na drugom kanalu Radio Televizije Crne Gore, kao i na satelitskom kanalu nakon Dnevnika 3.

Koncert je upriličen uz pomoć važnih prijatelja i partnera Festivala poput: Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke, Veleposlanstva Republike Hrvatske, kompanije Ledo, Idea, Vinarije Kutjevo kao i Dalmacija vino.

Svečanom koncertu su prisustvovali predstavnici pokrovitelja Festivala, partnera i prijatelja, a publici su se obratili g. Kristofer Brojnig, zamjenik veleposlanika Savezne Republike Njemačke, g. Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, gđa Marina Dulović, sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Općine Kotor, gđa Milica Nikolić, sekretarka crnogorske komisije za UNESCO, kao i dr. Antun Sbutega, predsjednik Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega.

Zamjenik veleposlanika Savezne Republike Njemačke, g. Kristofer Brojnig istakao je simboliku koja se krije u himni Europske Unije, Odi radosti, rekavši da u univerzalnom jeziku glazbe, ova himna izražava europske ideale slobodne, mira i solidarnosti. „Čvrsto vjerujemo da umjetnost koju prezentuje KotorArt govori istim jezikom. Zamisao za ovaj događaj je bila više nego dobra, jer simbolizuje zajedničku evropsku ideju: da crnogorski orkestar koji predvodi hrvatski dirigent izvede evropsku himnu koju je komponirao njemački kompozitor. Njemačka, kao i Hrvatska, podržava napore Crne Gore na putu učlanjenja u evropsku porodicu - Evropsku uniju“, dodao je Brojnig.

Riječi potpore nisu izostale ni od veleposlanika Republike Hrvatske, g. Veselka Grubišića koji je, između ostalog, istakao: „Poštovani otpravniče poslova Savezne Republike Njemačke gospodine Breunig (Brojnig), dopustite mi uputiti pozdrave i Njegovoj Ekscelenciji veleposlaniku Njemačke u Crnoj Gori, mom dragom prijatelju Robertu Weberu koji večeras nije mogao biti s nama, ali će nam će se uskoro vratiti s godišnjeg odmora ovdje u Crnu Goru. U gospodinu Breunigu, izvrsnom diplomatu, ima dostojnu zamjenu. Srdačno pozdravljam Monsinjora Iliju Janjića, biskupa u miru. Pozdravljam šeficu Kancelarije za UNESCO gospođu Milicu Nikolić i šeficu Sekretarijata za kulturu i šport Kotora Marinu Dulović. Poseban pozdrav mojim dragim kolegama, konzulu savjetniku iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru gospodinu Marijanu Klasiću i mom zamjeniku Tomislavu Pavkoviću. Pozdravljam sve vas koji ovdje s nama pribivate. Dragi crnogorski glazbenici kojima večeras ravna uvaženi hrvatski dirigent Tomislav Fačini, drage Kotorke i Kotorani, dragi gospodine Martinoviću i svi vi koji sudjelujete u organizaciji ovih kulturnih događaja uključujući gospodina Sbutegu, divno je što niste odustali ni u ovim „kužnim“ vremenima. Dame i gospodo, čast mi je i privilegij biti danas ovdje među vama. Zahvaljujem onim hrvatskim tvrtkama koje sponzoriraju ovaj događaj.
Da nas ponovno nije pogodila pandemija, ovaj je događaj bio planiran za konac lipnja ili početak srpnja na dan otvaranja „Brankovih dana muzike“, ali i kao čin primopredaje Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije našoj prijateljskoj Saveznoj Republici Njemačkoj. Čak je trebao nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar, no siguran sam da će ih dostojanstveno zamijeniti glazbenici Crnogorskog orkestra mladih.
Zapravo baš je iznimno što će se večeras stopiti u jedno; veliki i najveći, njemački, europski i svjetski van Beethoven, izvrsni hrvatski dirigent Tomislav Fačini i odličan Crnogorski orkestar mladih. Dakle što može biti ljepše nego kad Njemačka, Hrvatska i Crna Gora ujedine svoje snage. Uspjeh je onda zajamčen. Meni je posebna čast stajati ovdje ispred Katedrale svetoga Tripuna. Prošli smo tjedan, par stotina metara odavde, ispred Crkve svete Marije koju ovdje kolokvijalno zovu i „Crkva blažene Ozane“, u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća, promovirali pretisak „Pontifikala i lekcionara“ knjige koja datira baš iz godine 1166., upravo godine posvećenja ove drevne Katedrale. Bio je to veličanstven kulturni događaj. Nedavno sam gledao statistiku koja kaže da su Hrvati u Boki kotorskoj još ne tako davne 1910. godine, dakle prije samo 101 godinu, činili 50,3 % stanovnika Boke Kotorske, dok su danas na oko 6,3%. Unatoč svemu Boka kotorska i posebice ovaj Kotor, njegova arhitektura, kulturna baština i duh  europske civilizacije krijepi sve njezine stanovnike bez obzira kada su njihovo preci došli ovdje. Danas svi jednako baštine ovu drvenu europsku kulturu te bez obzira na etničko podrijetlo ili vjeru svi se mogu napojiti iz ovog bistrog i dubokog Kotorskog bunara kulture. Ja koji sam ovdje prvi put kročio prije nešto manje od četiri godine danas sam bogatiji čovjek jer su me ovaj grad i njegovi stanovnici obogatili i okrijepili. Drage Kotorke i Kotorani, hvala vam što ste u lipnju ukazali tako divnu dobrodošlicu predsjedniku Republike Hrvatske, gospodinu Milanoviću ovdje u vašem gradu. Prenosim vam njegove pozdrave i poruke da ste ga vi i ovaj grad oduševili. Kao veleposlanik Republike Hrvatske ponosan sam što smo tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom „otkočili“ vaše pregovore i otvorili vaše tada jedino neotvoreno osmo poglavlje. Velika je sreća što je moćna Njemačka došla na čelo Vijeća Europske unije u ovoj teškoj ekonomskoj krizi. Znam da neće izostati pomoć našoj susjednoj Crnoj Gori. Hrvatska će jamačno nastaviti podržavati Crnu Goru na njenom europskom putu. Morate postati prva naredna članica Europske unije.
Želim vam divan provod večeras. Hvala još jednom  velikom hrvatskom dirigentu Fačiniju. Neka nam žive naše tri države koje su ovdje danas zajedno u Kotoru. Živjele Hrvatska, Njemačka i Crna Gora!
Hvala na pozornosti!“.

Gospođa Marina Dulović, sekretarka sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Općine Kotor, izrazila je potporu i promišljanje za budućnost riječima: „Vjerujem da će se u budućnosti raditi na unaprijeđenju i i pronalaženju boljih organizacionih modela, drugih izvora finansiranja i realizacije, isključivo vodeći računa o kvalitetu sadržaja, očuvanju vlastitog identiteta i selekciji programa u skladu sa dvodecenijskim izrazom ovog festivala. Uputivši čestitke Festivalu, istakla je da ukoliko postoji pozitivna energija, znanje i volja za kreativnim stvaranjem i produktivnim stremljenjima, gdje se osjećamo dobro, nijedna poteškoća nije nesavladiva“.

Gospođa Milica Nikolić, sekretarka crnogorske komisije za UNESCO istakla je da potpora UNESCO- u globalno specifičnim okolnostima svojevrsno  priznanje KotorArtu i poticaj za dalja pregnuća i intenzivnu suradnju s lokalnim i nacionalnim institucijama, u prvom redu s Ministarstvom kulture i Općinom Kotor, ali i ostalim brojnim partnerima i prijateljima festivala. Festivalu je uputila sve čestitke povodom realiziranja programa riječima: „Kada u vremenu tako strašne i sveprožimajuće krize, koja preispituje sve vrijednosti i svaki izazov čini dramatično većim, nađete način da na krilima prepoznatljive kreativnosti, tu krizu iskoristite kao inspiraciju za promjenu, za prilagođavanje, za nemirenje sa spoljašnjim  ograničenjima, tada znate da je vaš rad, ne samo značajan, već i plemenit, nesebičan i istinski dragocjen“.

Dr. Antun Sbutega, predsjednik Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, Admiral Bokeljske mornarice, diplomata, osvrnuo se na povijesne činjenice, gdje su periodi kriza bili produktivni na kulturnom planu. Upravo tada se traži kreativnost , oslobađaju se nove energije, preispituju se postojeći modeli i rađaju nove ideje koje daju impuls razvoju.

Uspoređujući univerzalnost značenja stihova Šilerove „Ode radosti“ i teksta himne Bokeljske mornarice, istakao je da to nasljeđe, uključujući i glazbenu kulturu, te Bokeljsku mornaricu , svjedoči da smo od početka povijesti  bili dio europske civilizacije... Entuzijazam, ljubav i talent ne bi bili dovoljni da nije bilo financijske i druge potpore Općine Kotor i Ministarstva kulture, usprkos ekonomskim ograničenjima. No, kultura je nježna biljka koju treba stalno zalijevati i brižno gajiti; korov sam raste svuda i teško ga je iskorijeniti. Uvjereni smo, na osnovu obećanja koje smo dobili , da će kada prođe kriza , biti dugoročno riješeno pitanje statusa i financiranja Festivala.

KotorArt Don Brankovi dani muzike, u izuzetno otežavajućim ovogodišnjim uvjetima, pokazali su izuzetnu kreativnost, potvrdili svojim radom i predanošću zalaganje za što kvalitetniju kulturnu scenu u Crnoj Gori, kao i opravdali svoj status festivala od posebnog značaja za Crnu Goru. Održavši 19 glavnih i preko 50 pratećih programa, a sve uz najstrožije poštovanje mjera koje propisuje Nacionalno koordinacijsko tijelo Crne Gore, Festival je dokazao da promišlja kulturu i kulturni imidž Kotora i Crne Gore, njeguje suvremeno umjetničko stvaralaštvo i doprinosi sveukupno boljem stanju u društvu u periodu pandemije.

KotorArt Don Brankovi dani muzike nastavljaju s organiziranjem programa s partnerima Lušticom Bay, gdje će tijekom naredna četiri vikenda, počevši od subote, 29. 8., biti organizirani nastupi džez glazbenika: Šule Jovović Trio, MP Trio, Enes Tahirović Trio, kao i sastava Baltazar.  Također, predstoji i koncert posvećen profesoru Nikoli Gregoviću, koji je zbog vremenskih prilika, morao biti odgođen. Isto tako, naredne godine, KotorArt Don Brankovi dani muzike će biti domaćin velike međunarodne UNESCO konferencije, koja se planira održati u Kotoru s temom utjecaja pandemije COVID-19 na kulturu i turizam.

Sljedeće godine počinje i realizacija projekta pod nazivom #synergy, koji je podržan sa 410.930 eura na pozivu Kreativne Europe za potporu projekata suradnje na Zapadnom Balkanu. KotorArt  je ovim projektom uspio okupiti neke od najvećih festivala umjetničke glazbe u regiji, kao što su: Dubrovačke ljetne igre, Ljubljana Festival, Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženja F. Šopen s Kosova. Ciljevi ovog projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave festivalima i umjetničkom glazbom, zatim poticanje komponiranja novih djela klasične glazbe inspiriranih lokalnom baštinom svih navedenih zemalja, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i suradnja mladih glazbenika, kompozitora i organizacija, koje se bave umjetničkom glazbom na Zapadnom Balkanu.

Sve dodatne informacije mogu se naći na portalu Festivala, www.kotorart.me, kao i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.