Održana Svečana akademija

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. studenog 2014. - 10:00
Autor: 

Svečanu akademiju organiziralo  je Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Tivta. Svečanoj akademiji  su pored brojnih posjetitelja nazočili i sudionici NOR-a iz Tivta, članovi porodica žrtava rata, predstavnici UBNOR-a iz susjednih i drugih gradova Crne Gore, kao i predstavnici Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore, te predstavnici Vojske Crne Gore. Na početku nazočnima  se obratio predsjednik Skupštine Općine  Tivat  Krsto Bošković, koji je istakao  što je dovelo do pobjede nad fašizmom, kao  i prijeko potrebne  slobode.

U ime domaćina, UBNOR-a Tivat, nazočnima  se obratio predsjednik ove organizacije, Dragiša Ćosović, koji je pozvao nazočne  da minutom šutnje  odaju počast žrtvama borbe za slobodu.


Točno prije 70 godina GPD Tivat je stupio u sastav Prve bokeljske narodnooslobodilačke udarne brigade. Oni su dali doprinos vojničkim pobjedama i stjecanju ugleda jedinica u čijem su se sastavu nalazili, ali su doprinijeli i širenju glazbene  kulture duž svoga  800 kilometara dugog ratnog puta od Tivta do Đakovice.

Predsjednik tivatske Glazbe, Boris Lanceroti podsjetio je na sve poteškoće i izazove s kojima se tivatska Glazba suočila na svom putu do slobodnog teritorija.Uz izvođenje nekoliko marševa, tivatski se orkestar prisjetio slavnih koračnica, uz koje je Bokeljska brigada ulazila u oslobođene gradove  nezaboravne 1944.godine.


Akademiju su svojim recitalom uveličali i učenici Srednje mješovite škole Mladost, kao i učenici Muzičke škole Tivat, koji su ih pratili prigodnim melodijama. Nekoliko partizanskih pjesama izvela je i tivatska ženska klapa "Bellezza". Klapa "Veterani vazda mladi" svojim nastupom su uveličali glazbeni dio programa.


U okviru priznanja koje je ustanovio povodom 70.godišnjice ustanka naroda Crne Gore protiv fašizma, SUBNOR Crne Gore donio je odluku da GPD Tivat dodijeli spomen medalju za sudjelovanje  SUBNOR-a Crne Gore, uz riječi da veoma teško odlučiti se jesu li tivatski glazbenici  više doprinijeli vojnim podvizima ili svojim glazbenim instrumentima da sloboda zavlada krajevima.

Svečana akademija je završena uz Kozaračko kolo, u izvođenju KUD-a Boka.