Marković u TOP 10 svijeta

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 27. kolovoza 2021. - 18:50
Autor: 

Ilija Marković, član Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta je deveti jedriličar planete u klasi ILCA 7 (Laser Standard). Marković se izborio za poziciju među TOP 10  na Svjetskom prvenstvu za olimpijsku klasu ILCA7 do 21 godine u Poljskoj u konkurenciji 138 jedriličara iz 39 zemalja svijeta. Tijekom šest dana nadmetanja odjedreno je ukupno devet regata.Uoči posljednjeg dana Marković je i dalje bio u poziciji da se bori za osvajanje medalje. Vjetar je pokvario planove organizatorima, jedriličarima i jedrilčarkama posljednjeg dana Svjetskog prvenstva, koje je sjajno organizirano  u poljskom Gdinju. Vjetra nije bilo, pa je plasman ostao nepromijenjen u odnosu na prethodni dan.

Marković je bio jedini reprezentativac Crne Gore na ovom prvenstvu, gdje je sudjelovao sa svojim trenerom iz JK Delfin Ilkom Klakorom, inače i selektorom jedriličarske reprezentacije Crne Gore.

Zlatnu medalju je osvojio Zahari Litlvud iz Australije, srebrnu Mateo Palon iz Francuske, a brončanu Julijan Hofman iz Njemačke, jedriličar koji je nedavno u Tivtu, osvojio zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u olimpijskim klasama.

Treba naglasiti da su i ostali momci iz regije postigli izuzetne rezultate. Bruno Gašpić iz splitskog Mornara je četvrti, zatim Nikola Banjac iz Srbije je 34. i Božidar Golubić iz Hrvatske 45.

U konkurenciji jedriličarki, u klasi ILCA 6 (Laser Radial) zlatnu medalju je osvojila Điorđa dela Vale, srebrnu Kjara Benini Florini obije iz Italije, a brončanu Marilena Makri sa Cipra, koja je nedavno osvojila zlatnu medalju, na Europskom prvenstvu u olimpijskim klasama u Tivtu. Na  spomenutom šampionatu Europe u Tivtu, Kjara Benini je također bila druga, dok je Điorđa dela Vale zauzela osmo mjesto. Iz regije su se natjecale  tri jedriličarke iz Hrvatske, Ursula Balas, zauzela 30. mjesto, Karla de Carina 49. i Nika Manester 50..

 Foto: ILCA Robert Hajduk