Međunarodna brdska autoutrka Kotor - Trojica

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. svibnja 2018. - 11:08
Autor: 

Međunarodna brdska auto utrka Kotor - Trojica 2018., u organizaciji AMSK “Blažo Smiljanić”- Kotor, održat će se 26. i 27. 5.,  uz potporu  generalnog sponzora Općine  Kotor. Ovogodišnja  utrka se boduje za prvenstvo FIA Centralno -  europske zone, Hrvatske i Crne Gore, a posvećena je njenom idejnom tvorcu Tripu Bukilici. Bukilica je bio na čelu kluba od 1994. do 2018. godine, i za čije je vrijeme klub ostvario najveće rezultate.

Direktor trke Slavko Tujković kazao je da je prije 70 godina na stazi Kotor – Njeguši organizirana prva međunarodna  utrka  te da je ideja Tripa Bukilice bila da ovu manifestaciju pretvori u utrku za šampionat Europe.

“Nastavili smo tim putem i sigurni smo da ćemo u narednom periodu ostvariti njegovu ideju. Međunarodna brdska auto trka Kotor – Trojica je, u posljednje dvije godine, brojala između 120 i 130 takmičara iz 14 država, te i ove godine očekujemo dobar odziv”. Tujković je istakao da je i ove godine najveća pozornost  posvećena sigurnosti kako sudionika  trke tako i publike.

“Na planu sigurnosti cjelokupnog događaja angažovan je tim licenciranih stručnjaka iza kojeg stoje godine kvalitetnog rada i iskustva. Naša trka je kako od lokalnog tako i od državnog značaja, jer je posjeti preko dvije hiljade ljudi iz zemalja u region, a u samoj organizaciji trke učestvuje više od 200 ljudi”, naglasio je Tujković. Tujković je kazao da organizacija jednog takvog događaja iziskuje značajna materijalna sredstva.

 “Nažalost automobilizam funkcioniše na nivou klubova, pa organizacija ovakvih događaja nije jednostavna iz razloga što ne postoji savez, te ministarstvo sporta ne može da nam pruži punu podršku. Nakon donošenja novog zakona o sportu, nadamo se da ćemo oformiti savez i ovom trofejnom sportu vratiti status koji i zaslužuje”, poručio je Tujković.

Direktor utrke je istakao da će za AMSK “Blažo Smiljanić” i ove godine voziti legendarni jugoslavenski i crnogorski vozač Željko Bato Banićević.

Tehnički prijem i verifikacija za međunarodnu auto  utrku Kotor – Trojica obavit će se 25.5., od 12.00 do 19.00 sati, a vanredni tehnički pregled zakazan je za  26. 5., od 8.00 -8.30 sati.

U subotu, u 12.00 sati je prva trening trka, a 30 minuta nakon završetka prve počet će druga. Svečano otvaranje trke je u nedjelju, 27.5., u 10.45 sati, prva trka zakazana je za 11.00 sati, a druga 30 minuta po završetku prve. Zatvaranje staze za redoviti  saobraćaj i 26. i 27. 5., bit će od 8.30 sati,  pa do završetka  utrke.

Podsjećamo da je AMSK “Blažo Smiljanić” – Kotor na ovogodišnjoj prvoj utrci u Podima osvojio prvo mjesto u generalnom plasmanu.