Broj poginulih u Nepalu premašio 5000

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. travnja 2015. - 11:59
Autor: 

Broj poginulih u najtežem potresu u Nepalu u posljednih osam desetljeća premašio je pet tisuća, objavile su u srijedu nepalske vlasti.

Prema podacima nepalskog ministarstva unutarnjih poslova život je do sada izgubilo 5006 osoba, a nepalski premijer Sushil Koirala u utorak je kazao kako bi ukupni broj umrlih mogao biti i veći od deset tisuća.

Nepalski dužnosnici priznali su u srijedu, dok ljudi zarobljeni u neprohodnim dijelovima zemlje još čekaju na pomoć, da reakcija vlasti nakon potresa nije bila odgovarajuća.

Vlasti još uvijek nisu u stanju u potpunosti procijeniti ni razmjere razaranja koje je ostavio potres jakosti 7,9 po Richteru koji je u subotu zatresao zemlju.

Ljutnja i frustracije stanovništva sve su jače, a mnogi Nepalci već danima spavaju na otvorenom uz sve manje zalihe hrane i vode.

“Ovo je katastrofa neviđenih razmjera i bilo je slabosti u humanitarnoj operaciji nakon toga”, priznao je nepalski ministar komunikacija Minendra Rijal. “To će se od srijede popraviti”.

Prema podacima ministarstva unutranjih poslova u potresu je ozlijeđeno 9600 osoba a potres je u Indiji i na Tibetu odnio još 80 života.

Međunarodna humanitarna pomoć počela je stizati u Nepal no problema ima u njezinoj raspodjeli koja je spora. Među stradalima su počele izbijati i borbe za oskudne zalihe hrane i vode.