Poplave kataklizmičkih razmjera - poginulih ima i u Srbiji i u BiH

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 17. svibnja 2014. - 11:29
Autor: 

Najmanje pet osoba smrtno je stradalo u protekla 24 sata u poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, potvrdile su službe civilne zaštite u toj zemlji.

Tri osobe utopile su se tijekom pokušaja spašavanja iz stambenih objekata u kojima su bili zarobljeni vodom a još dvije poginule su pri rušenju kuća izazvanom poplavama.

Noćas je najteže stanje bilo u sjevernim dijelovima Bosne a posebice u Bijeljniji gdje je poplavljeno više od pet tisuća zgrada.

Glasnogovornica Uprave civilne zaštite Republike Srpske Branka Klarić izjavila je u jutarnjim satima kako se i dalje pokušava očuvati nasip teško oštećen vodenom bujicom.

Spasilački timovi nastavili su s evakuacijom stanovništva iz poplavljenih područja a procjene su kako takvu pomoć i dalje trebaju na stotine ugroženih.

Jučer su se do BiH uspjela probiti četiri tima gorskih spašavatelja koji su na području Pruda, Orašja i Ođaka spasili više od 200 života. Uz timove iz Hrvatske u pomoć stižu i timovi iz Slovenije i Luxemburga a SAD su najavile slanje trinaest motornih čamaca kao i novčanu pomoć.

Ništa bolje nije ni u Srbiji. Pogodile su je najteže kiše i poplave u posljednjih 120 godina. Izvanredno stanje proglašeno je zbog vremenskih nepogoda koje su odnijele pet života. Poplavljene su ceste, kuće.

Evakuirano je na tisuće ljudi iz potopljenih područja. Vojska, policija i vatrogasci stanovništvo spašavaju čamcima i helikopterima. Mnoge su ceste poplavljene, gradovi i sela odsječeni od svijeta.

Najgore je u središnjem i zapadnom dijelu Srbije. Upitan je i rad hidroelektrane Nikola Tesla te opskrba strujom cijele Srbije. Premijer Aleksandar Vučić pozvao je u pomoć tisuću petsto dobrovoljaca iz Beograda jer više nemaju raspoloživih vojnika i policajaca.

Ruske spasilačke ekipe sletjele su u Niš s visokotehnološkom opremom kako bi pomogle ugroženom stanovništvu. Srbijanski dužnosnici upozoravaju da će sljedećih nekoliko dana biti nužna pojačana obrana od poplavnog vala koji će stići rijekom Savom kad se u nju sliju pritoci iz BiH.