Dan državnosti - državni vrh položio vijence i zapalio svijeće na Mirogoju

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. lipnja 2014. - 10:42
Autor: 

Hrvatsko državno izaslanstvo na čelu s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom i hrvatske Vlade Zoranom Milanovićem danas su na Dan državnosti zajednički položili vijence i zapalili svijeće na gradskom groblju Mirogoju.

Vijenci su položeni i svijeće su zapaljene kod spomenika Glas hrvatske žrtve - zid boli, Grobnici narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji poginuli hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Josipović je nakon polaganja vijenca izjavio kako danas slavimo rođendan naše Domovine, te se sjećamo uspjeha i problema koje imamo, a naravno i svih onih koji su stradali zato da bismo mi danas bili slobodni.

"Sjećamo se svih zaslužnih ljudi koji su pridonijeli da bismo mi danas u slobodi uživali demokraciju u našoj Hrvatskoj", rekao je, dodavši kako su pred nama brojne zadaće i reforme te da upravo ohrabreni ovim kada je Hrvatska slobodna i demokratska država, nas očekuju bolja vremena.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je kako su temelji i odluke Sabora o samostalnosti Republike Hrvatske povijesno potvrđene i obranjene na bojnom polju.

"To su temelji važni za izgradnju boljeg i prosperijetnijeg hrvatskog društva", rekao je.

Premijer Milanović izjavio je kako se prije svega treba sjetiti onih koji su poginuli za Hrvatsku.

"Dali su sve, odnosno život jer drugo nisu imali", kazao je.

Milanović je naglasio da se isto tako treba sjetiti vremena kada je trebalo donositi krupne i dalekosežne odluke, kada nije bilo jasno što će biti u sljedećem danu i sljedećoj godini.

Ocijenio je da danas nije isto, ali je slično.

"Moramo se mijenjati na bolje", rekao je Milanović, dodavši da je upravo zato simbolika 25. lipnja 1991. važna.

To je dan hrvatske državnosti jer je tada, istaknuo je, donesena jedna važna odluka, ali je hrvatska državnost, kako znamo, starija od toga jer ona ide od 7. stoljeća.

Iza Dana državnosti slijedi Dan neovisnosti, kada je Hrvatska država dovedena do svoje punine, rekao je premijer Milanović, dodavši kako smo tada stvarno postali država a kasnije i članica EU.

Zaključio je kako povijest nije statična te da se moramo mijenjati i donositi odluke, koje ovog pta neće stajati ljudskog života.

Ali da bismo bili jači i otporniji moramo shvatiti da povijest nije statična, rekao je Milanović.