Dodjeljeno prvo priznanje „Plavi val Montenegro“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 29. travnja 2014. - 10:46
Autor: 

Sa dodjele Plavi val Montenegro

Dobitnik prvog priznanja „Plavi val Montenegro“ za izuzetne podvige na moru je pomorac iz Bara Slavko Ćiro Marić.

Komisija je odlučila da prvu takvu nagradu uruči Slavku Ćiru Mariću, pomorcu pri Lučkoj kapetaniji, čija je nesebičnost spasla mnogo ljudskih života i plovnih objekata. Nagradu popularnom Ćiru, koji se i pri najvećem jugu i neverama usuđuje da isplovi i spašava nevoljnike, uručio je poznati ugostitelj Ljubo Karanikić.

 “Ostalo je upamćeno kada je 2002. godine naš Ćiro za četiri sata spasio deset kupača iz uzburkanog mora” – podsjetio je Karanikić, uručujući laureatu kormilo izrađeno od maslinovog drveta.

Monografiju - poklon u ime TO Bar uručio je Ilija Stojović, a Rajko Joličić je govorio o planovima MCP i kazivao stihove pjesme koju je posvetio Mariću.

Priznanje je povodom deset godina rada, utemeljio Mediteranski centar fotografije, u sklopu projekta “Omnia vita ex mare”.

Regata „Latinsko jedro – Bar 2014“

O planovima Mediteranskog centra fotografije, o životu uz more i sa njim govorio je barski pjesnik i humanista Rajko Joličić.

“U prošlosti je drveni brod na vesla i jedra bio glavno prevozno sredstvo na moru. Danas je njihov broj u opadanju. Ipak, pozitivne primjere u Crnoj Gori treba iskoristiti, radi njegovanja kulture kojoj pripadamo. U našem gradu to radi familija Bokovac. Oni izrađuju brodice – simbol Mediterana, koje će biti predstavljene na prvoj regati „Latinsko jedro – Bar 2014“, koja je predviđena za Dan državnosti CG. Obnavljanje tradicije drvenog broda, koji za pogon koristi mišiće i vjetar, doprinijeće boljoj promociji  grada kao pomorskog centra” kazao je Joličić.

Audio: 
Sa dodjele Plavi val Montenegro