Film o Bokeljskoj mornarici za UNESCO

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 31. srpnja 2014. - 10:30
Autor: 

Bokeljska mornarica 809 - Kotor pripremila je kratku filmsku prezentaciju (5,30), kao dio materijala namjenjen kandidaturi Bokeljske mornarice za upis na Listu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Autor filma je Dubravko Stamatović.

Film je premijerno prikazan generalnoj direktorici UNESCO-a, Irini Bokovoj prilikom njene posjete Kotoru i Bokeljskoj mornarici.

Film možete pogledati na našem portalu.

Prema definiciji Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine- UNESCO, 2003, Čl. 2., čine: "Vještine, izvođenja, dijalekt, znanja, instrumenti, predmeti, rukotvorine i kulturni prostori koji su povezani sa tim- koje zajednice, skupine i u nekim slučajevima pojedinci, prihvataju kao dio svoje kulturne baštine."

Kolo Bokeljske mornarice, kao izraz vještine izvođenja stilskih figura i njihovog značenja, jezik, dijalekt, sadžani u Pohvalama( (Laudes) i komandama, oružje i nošnja kao predmeti rukotvorina i kulturni prostor u kome se izvodi obred Bokeljske mornarice, prihvaćeno kao dio kulturne baštine, činjenično govore o dijelu nematerijalne kulturne baštine, pa time i uslovu da postanu zaštićeni kao dio UNESCO-ve baštine.

A možda bi bilo jednostavnije kazati da se odredbe koje regulišu pitanja nematerijalne kulturne baštine, pitanja o zaštiti tradicionalnih kultura i kulturnim različitostima, najbolje prepoznaju u obredima Bokeljske mornarice - napisao je prof. Milenko Pasinović u Monografiji  - Dvanaest vjekova Bokeljske mornarice.