“Gospa Mala-jesen prava”

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. rujna 2014. - 10:15
Autor: 

Po kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast Svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Mala Gospa donosi jesen pa se u puku kaže “Gospa Mala – jesen prava!” O Maloj Gospi se lastavice skupljaju za odlazak. U puku je riječ, da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka). Sijeno do Male Gospe treba biti spremljeno, jer poslije više nema pravog sunca, a i pčele donose med do Male Gospe, a onda prestaju, znaju reći pčelari.

Mala Gospa je zaštitnica Čakovca, Solina, Voćina, Lopara, Bitelića, Grabovca, Baderne, a u Boki je slave mještani  Prčnja u Kotoru,  i  Gornje Lastve u Tivtu.

Svečana sveta Misa u Bogorodičinom hramu u Prčnju bit će održana u 18 sati, a sv.Misu predvodit će don Pero Burečić, novozaređeni svećenik Kotorske biskupije, što je ujedno i njegova Mlada misa. Propovijedat će msgr.don Anton Belan, generalni vikar Kotorske biskupije.

Svečana sveta Misa u Gornjoj Lastvi u Tivtu bit će održana u 17 sati.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje najsrdačnije čestitke svima koji  današnji blagdan  Male Gospe slave kao krsno ime , uz želju da ga sa svojim najbližima i dragim gostima provedu u obilju i lijepom raspoloženju.

 Sretan blagdan Male Gospe želi Vam Radio Dux.