"Noć muzeja" u Perastu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 12. svibnja 2014. - 13:27
Autor: 

"Noć muzeja" u Perastu

Povodom manifestacije "Noć muzeja" 15. svibnja (četvrtak) s početkom u 20 sati Muzej grada Perasta organizira nekoliko kulturnih dešavanja.

Izložbu pod nazivom "Ćirilična dokumenta peraškog arhiva", autorice dokumentaristice Mirjane Vukasović, otvorit će rukovoditeljica Povijesnog arhiva u Kotoru, Snežana Pejović, nakon čega će dr. Goran Ž. Komara promovirat svoju knjigu "Ćirilična dokumenta peraškog arhiva" o kojoj će, pored autora, govoriti i Mirjana Vukasović.

Posjetiteljima će se predstaviti i interpretatorica etno-melosa iz Bara - Danica Nikić.

Iz Muzeja grada Perasta saopćeno je da je izložba posvećena peraškoj povijesti, bogatoj kulturnoj baštini duge tradicije, kao i Kandijskom i Morejskom ratu.

Perast je često prikazivan izložbama i poštivanjem starih običaja i nasljeđa sa kulturno-povijesnog aspekta, ali ovom izložbom će po prvi put biti prikazan kroz ćirilične spise. Radi se o ćiriličnim spisama, koji prikazuju veze Otomanske i Mletačke vlasti koje su se ovdje ukrštale.

"Nekada, a i danas - ljudska misao, zapisana i sačuvana, budi interesovanje i želju za stalnim proučavanjem tog doba, koje je vremenski daleko, a tematikom veoma blizu. Svakom od nas ponaosob dozvoljeno je da kroz pročitan dokument doživi to vrijeme i dešavanja u njemu i protumači ga na svoj način" - priopćeno je iz Muzeja grada Perasta.

Manifestacija "Noć muzeja" bit će održana u više od 40 zemalja diljem Europe.