Održana promocija romana „Mig"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. studenog 2014. - 10:39
Autor: 

Sinoć je u Muzeju grada Perasta održana promocija romana „Mig", autora Gojka Čelebića. Medijatorica  književne večeri  je bila  dokumentaristica  Muzeja grada Perasta, Mirjana Vukasović. Posjetitelji su bili u prilici da uživaju u autorovom predstavljanju romana, koji je nazočne upoznao i s radnjom svojih drugih djela, te na taj način približio svoj umjetnički opus oduševljenim posjetiteljima.

"Želio sam da napišem roman o Kotoru, gdje  pričaju kotorske palate. Kotor nije imao roman. Grad može da ima sve, ali je bez romana nepotpun. Likovi - kotorske palate u romanu pričaju kao žive osobe. Radnja se dešava u palati Pima, a pričaju još Beskuća, Grubonja, Providurova, Bizanti i Grgurina. U romanu ima dosta ćakule jer sam htio formu ogovaranja. Ovaj roman je privatna priča. Od svih mojih knjiga ovo je nejprivatnija. U njoj ima najviše neposrednosti i iskrenosti. Imao sam strah da nikada neću ponoviti da pišem sa ovolikom iskrenošću. Ta snaga iskrenosti... Želio sam da napišem roman o Kotoru, da mu posvetim roman. Sve sam pisao precizno i bez improvizacije" - rekao je Čelebić.

Roman „Mig" Gojka Čelebića pisan je od 2005. do 2012. godine. Pisac ga je pisao u Japanu, gdje je osjećao duh Kotora. Slušajući pisca čovjek ne može, a da ne osjeti toliku ljubav prema Kotoru, toliku očaranost Starim gradom. Svaka palača, svaki kamen... Kotor živi i diše.