Ploveći sam oko svijeta

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 04. lipnja 2014. - 10:47
Autor: 

Knjiga Joshua Slocuma „Ploveći sam oko svijeta” bit će promovirana u petak 6.lipnja s početkom u 20 sati u Pomorskom muzeju Kotor u palači Grgurina.

O knjizi će govoriti kustos pomorsko-tehničke zbirke Petar Palavršić, direktor Biblioteke za slijepe Božidar Denda i prevoditelj Samir Delibegović.

U glazbenom dijelu programa nastupit će učenici Muzičke škole „Vida Matjan”.

Organizatori su Pomorski muzej Crne Gore i Pomorska biblioteka.

O knjizi:

27. lipnja 1898. godine Džošua Slokum završio je putovanje poslije tri godine i postao prvi mornar koji je oplovio svijet sam.

Slokum je rođen u mjestu Nova Scotia u zalivu Fundy 1844. godine. Kada je napunio 14 godina pobjegao je od kuće i prijavio se da radi na ribarskom brodu kao pomoćnik započevši svoj "morski život". Kasnije je prešao Atlantik i postao običan mornar na Britanskom trgovačkom brodu Tangier, a s 18 godina postao je drugi kapetan. 13 godina je komandovao na brodovima trgovačke mornarice koji su plovili u Japan, Kinu, Australiju itd.

Poslije karijere na brodovima trgovačke mornarice Slokum je kupio jedan stari ribarski brod za lov na ostrige po imenu Spray. Pet godina je renovirao ovaj brod sa kojim će "napisati povijest".

Brod Spray dugačak 11 metara isplovio je iz Bostona utravnju 1895. godine. Slokum je odlučio da koristi sekstant i stari način izračunavanja položaja na moru.

Putovanje je bilo prepuno raznih događanja. Jurili su ga gusari, Kraljevi na raznim ostrvima su mu priređivali gozbe, nekoliko puta je mogao da se udavi, itd. Ali je na kraju uspješno završio ovu avanturu.

U studenom 1909. godine je nestao u morima Zapadne Indije. 1924. godine je zvanično proglašen mrtvim.

Brod iz Drugog svjetskog rata, SS Joshua Slocum, dobio je ime po ovom hrabrom mornaru.