Susret Kotromanović- Vučinović

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 18. listopada 2014. - 10:17
Autor: 

U okviru zvaničnog posjeta Crnoj Gori, hrvatski ministar obrane gospodin Ante Kotromanović sastao se jučer u Tivtu s ministricom u Vladi Crne Gore i predsjednicom Hrvatske građanske inicijative, gospođom Marijom Vučinović. Sastanku je nazočila i veleposlanica RH u CG, gospođa Ivana Sutlić Perić.

Ministar Kotromanović je rekao  da su povod njegovog dolaska regionalni sastanci kroz Američko-jadransku povelju. Sveobuhvatni sastanak obuhvaća susrete ministara obrane i dužnosnika za obrambenu politiku po pitanju nekoliko regionalnih inicijativa: Američko-jadransko povelje(A5), Foruma ministara obrane zemalja jugoistočne Europe i političkih direktora za obrambenu politiku zemalja Zapadnog Balkana. Istaknuo je značaj zajedničkog sudjelovanja Crne Gore i Republike Hrvatske u misiji u Afganistanu što je pokazatelj da ove dvije države mogu učinkovito surađivati. Ministar je naglasio da će Republika Hrvatska nastaviti snažno podupirati Crnu Goru s uvjerenjem da će 2015. godina biti godina kada će Crna Gora ući u NATO savez.

 Ministrica Vučinović zahvalila je na potpori, koju Republika Hrvatska pruža Crnoj Gori za ulazak u NATO, ističući da su, kao što je bila samostalnost Crne Gore, i ulazak u NATO i Europsku uniju dio programa Hrvatske građanske inicijative.

„Vjerujem da će 2015. godina biti značajna, jer će tada  Crna Gora ući u NATO savez i postati njen punopravni član. Smatram da je ulazak u NATO jedna stepenica bliže za ulazak u EU“.

 Predsjednica HGI-ja izrazila je  zadovoljstvo dobrom suradnjom s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Podgorici kao i s Konzulatom u Kotoru.

Ministrica Vučinović je ukratko upoznala gospodina Kotromanovića s radom i aktivnostima organiziranog dijela hrvatske zajednice u Crnoj Gori kako na političkom tako i na kulturnom polju.

Razgovaralo se i o predstojećem posjetu izaslanstva Hrvata Republici Hrvatskoj i temama koje će biti predmet razgovora.