SASTANAK MINISTRICE VUČINOVIĆ S VELEPOSLANICOM RH PERIĆ – NATO DONOSI BENEFITE

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. veljače 2014. - 16:42
Autor: 

Ministrica bez portfelja Marija Vučinović sastala se juče sa veleposlanicom Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Ivanom Perić. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima korišćenja iskustva Hrvatske u toku pristupanja NATO alijansi.
Minisrica Vučinović je informisala veleposlanicu Perić o toku kamapanje koja će se sprovoditi u cilju povećanja podrške građana članstvu Crne Gore u NATO i naglasila da će biti uložen maksimalan napor kako bi Crna Gora što skorije dobila poziv za članstvo.

Veleposlanica Perić je pozdravila aktivnosti koje Crna Gora sprovodi u cilju približavanja NATO standardima i usaglašavanja sa zakonodavstvom EU, istakavši kako bi ulazak Crne Gore u NATO alijansu predstavljao prvu stepenicu ka punopravnom članstvu u EU. Takođe je navela da su danas, pet godina nakon što je Hrvatska postala članicom NATO-a, tri četvrtine građana veoma zadovoljni činjenicom da je Hrvatska član NATO saveza koji im garantuje bezbjednost i sigurnost.
Ministarka Vučinović je pozvala veleposlanicu Perić da uzme učešća u aktivnostima koje će narednih mjeseci biti sprovođene u okviru kampanje posvećene NATO integracijama Crne Gore, što je ona sa zadovoljstvom prihvatila i ponudila ekspertsko znanje stručnjaka koji su u Hrvatskoj vodili proces NATO integracija.
Sagovornice su se složile da je neophodno građanima približiti sve benefite koje članstvo u NATO alijansi donosi, sa posebnim osvrtom na činjenicu da punopravnim članstvom Crna Gora ne gubi dio svog suvereniteta s obzirom da se u alijansi sve odluke donose konsenzusom.
Veleposlanica Perić je na kraju istakla da će ulazak Crne Gore u NATO savez imati uticaj na unapređenje regionalne bezbjednosti i sigurnosti što će se posebno odraziti na razvoj turizma u regiji kao osnove za ekonomski napredak.
/www gov.me/