Sveti Leopold Bogdan Mandić

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 12. svibnja 2014. - 10:55
Autor: 

Sv. Leopold Bogdan Mandić

Crkva i vjernici danas slave blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića. Centralnu svetu Misu predvodit će Ilija Janjić, biskup kotorski u crkvi sv. Jeronima u Herceg - Novom u 18 sati.

Sveti Leopold Bogdan Ivan Mandić rođen je 12. svibnja 1866. godine u Herceg-Novom, kao 15., pretposljednje dijete svojih roditelja. Bio je tako slabašan i nježan da su ga roditelji tek nakon mjesec dana odnijeli na krštenje (13. lipnja) u crkvu svetog Jeronima, gdje, ponovno milošću rođen na novi život dobiva ime Bogdan Ivan. Njegovi roditelji, Petar i Dragica rođ. Carević bili su dobri i pobožni. Otac je malog Bogdana pratio svako jutro u crkvu na svetu Misu.

U svojoj šesnaestoj godini Bogdan odlazi u Serafinsko sjemenište u Udine, u sjevernu Italiju. I nakon dvije godine stupio je u novicijat u Bassanu i tu je obukao redovničko kapucinsko odijelo, te dobio redovničko ime Leopold. Nakon završenog novicijata ide u Padovu na filozofske nauke, zatim prelazi u Veneciju na studij teologije. Čim je završio teologiju, zaređen je za svećenika 1890. g. Bio je veliki ispovjedni.

Kroz četrdeset godina Leopold će od ranog jutra do poslijepodnevnih sati sjediti u ispovjedaonici i neumorno ispovijedati. Velike procesije pokornika okupljale su se oko njegove ispovjedaonice. Njegovi su pokornici bili iz različitih staleža: biskupi, svećenici, liječnici, profesori, ali i mali jednostavni vjernici. On ih je sve s jednakom ljubavlju primao, tješio, i s Bogom pomirivao. Ispovijedao je bez obzira na vrijeme, žrtvujući se za bližnje i vodeći ih prema Bogu.  Dan prije smrti, usred najveće ljetne sparine ispovijedao je bez predaha, pretvorivši svoju bolesničku sobicu u ispovjedaonicu; uz ostale vjernike ispovIjedio je toga dana oko pedesetak svećenika.

Preminuo je u Gospodinu 30. srpnja 1942. u 76. godini svoga života. Njegov grob, koji se nalazio na gradskom groblju, u Padovi, postao je ciljem mnogih posjeta i velikog štovanja, sve dok posmrtni ostaci nisu bili prenijeti u novu grobnu kapelicu, koja je u tu svrhu sagrađena u blizini njegove sobice za ispovijedanje. Kada su pregledani njegovi posmrtni ostaci tijekom postupka za proglašenje blaženim, njegovo je tijelo pronađeno netaknuto, neraspadnuto u svim svojim dijelovima, a takvo se i sada nalazi u njegovu grobu.

Blaženim ga je proglasio papa Pavao VI, 2. svibnja 1976, a svetim papa Ivan Pavao II, 16. listopada 1983. g.