„Svijet je bio sretniji kada su po njemu hodale vile“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 19. listopada 2014. - 10:17
Autor: 

Sinoć je u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru (palača Grgurina) otvorena izložba fotografija, autorski projekt Ive Lulić pod nazivom „Vila Divyca u gradu vile Alkime“, u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore i Centra za kulturu Krk.

Na samom početku večeri, posjetitelji su imali prilike uživati u glazbenim izvedbama klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, koja će večeras nastupiti u katedrali svetog Tripuna u 19 sati. „Bajkovitoj“ atmosferi su doprinijele djevojčice sa otoka Krka: Paola, Anika, Danijela i Nađa , koje su sinoć, barem na kratko, bile bijele vile.

Ravnateljica Pomorskog muzeja Crne Gore, Mileva Pejaković Vujošević je kazala: „Ovaj večerašnji kulturni događaj je najbolji svjedok naših mediteranskih veza, kako kroz kulturnu nit, tako i kroz istorijsku i geografsku sferu sa uvjerenjem da će ona dati puni doprinos unaprijeđenju odnosa grada Krka i Kotora i da će dati podsticaj brojnim kulturnim i drugim projektima, jer nas dugotrajne i duboke morske veze kroz snažan socio-kulturni i etnološki identitet na to obavezuju“.

„Postoje gradovi kroz koje prolaze tisućljeća i stoljeća, ljeta i proljeća, jeseni i zime, a koji opstaju kao urbane sredine sa svojom kulturom i ljudima. Gradovi koji pulsiraju unutar svojih kamenih zidova i koji pišu povijest, i to onu povijest iz koje postajemo pametniji i mudriji. Možda je upravo tajna njihove opstojnosti i kulture na tragu rečenice koju su stari ljudi govorili: „Svijet je bio sretniji kada su po njemu hodale vile“. Sve više vjerujem da su takvi baš zbog Alkime i Divyce, bijelih vila iz mitologije istočne obale Jadrana, koje su dočekale svoje mornare u potrazi za zlatnim runom“, rekla je ravnateljica Centra za kulturu Krk, Maja Parentić, istaknuvši kako fotografije na najbolji način promoviraju bogatu povijesnu baštinu otoka Krka.

Otvarajući izložbu, konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Hrvoje Vuković pozdravio je nazočne i zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. „Zanimljivo je i kosovsko mjesto Janjevo, gdje se preko Dubrovčana također njeguje legenda o Bijelim vilama. Tako je prije Gundulićeve Himne Slobodi samoj završnici otvaranja Dubrovačkih ljetnjih igara desetljećima prethodio redoviti nastup Djevojačkog zbora iz Janjeva s pjesmom „Proletjele bijele vile iznad grada Dubrovnika“, istakao je Vuković.

Nakon otvaranja izložbe, upriličen je koktel.