svibnja 2013

Kamenari 31.svibnja 2013. (Radio Dux) - Gost emisije Bokobran bio je naš uspješni svjetski priznati filatelista pomorski kapetan Tomo Katurić, predsjednik Saveza filatelista Crne Gore, član Kraljevskog filatelističkog društva iz Londona, član Europske akademije filatelije u Parizu, član žirija Svjetske asocijacije filatelista...
Kolekcija „Poštanska istorija Boke Kotorske 1809-1875" koja sadrži 250 pisama, predstavljena je na velikoj svjetskoj filatelističkoj izložbi „Australija 2013". Za ovu kolekciju Tomo Katurić je dobio zlatnu medalju, tako da je kompletirao ukupno deste svjetskih zlata sa raznih filatelističkih izložbi.

Kotor, 30. svibnja 2013.(Radio Dux) - U sklopu obilježavanja 200-godisnjice ujedinjenja Crne Gore i Boke kotorske1813. – 2013. Fakultet za pomorstvo Kotor i Pomorska biblioteka danas su u palači „Bizanti" organizirali prigodan skup na kome je promovirana i prigodna poštanska marka, koju je izdala Pošta Crne Gore.
Otvarajući skup upravnica Pomorske biblioteke Ružica Danilović je kazala kazala kako je biblioteka već dvadeset pet godina smještena u palacu u kojem je održana Osnivačka skupština u kojoj je radila Centralna komisija koja je potpisala dokument o ujedinjenju. Ona je podsjetila da o tim događajima svjedoči trajna izložbena postavka dokumenata iz tog perioda u Memorijalnoj sobi Pomorske biblioteke.

Tivat, 30. svibnja 2013. (Radio Dux) - Nisu krili zadovoljstvo, ushićenje i ponos dok su nam opisalivali Himalajsku expediciju osvajači svjetskih vrhova, Ivan Perčin i Antonio Škanata, članovi Planinarskog kluba „Pestingrad".
Gosti emisije „Tragom Hrvata Boke i događaja" na konsataciju novinara „bio sam jako iznenađen kada sam čuo da ste u baznom kampu na Himalajama, jer kada smo razgovarali govorilo se o Andama", naši planinari su kazali „Sticajem okolonosti otišli smo na drugi kraj planete. Vrhovi ne mogu pobjeći, oni vas uvjek čekaju. Danas u svijetu elektonskih komunikacija također ne možete pobjeći, htjeli smo po domaćem zatvoriti škura dok bura ne prođe, odnosno dok ne osvojimo vrh Island pik ali ćakulona od facebooka je učinila svoje ..."

Srijeda, 29. svibnja 2013.

Tivat 29. svibnja 2013. (Radio Dux) - Direktorat sa saobraćaj Evropske komisije zvanično je obavijestio Upravu pomorske sigurnosti Crne Gore da je odobrena aplikacija za učešće Crne Gore u "CleanSeaNet "(CSN) servisu. Na taj način naša zemlja uskoro će postati punopravna članica ovog sistema u okviru Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) sa sjedištem u Lisabonu. CSN je inače, europski sistem satelitskog nadzora i otkrivanja naftnih mrlja na moru. Njime se osigurava pravovremena dostava detaljnih informacija o uočenim naftnim mrljama u vodama zemalja članica, te dostava dostupnih satelitskih snimaka i podataka o poziciji potencijalnih naftnih mrlja. Usluga satelitskog praćenja je veoma skupa, te EMSA ove usluge pruža članicama EU, a uskoro i Crnoj Gori, bez naknade.

Srijeda, 29. svibnja 2013.

Tivat 29. svibnja 2013. (Radio Dux) - U suradnji sa Porto Montenegrom, veleposlanstvo Australije organizira izložbu pod nazivom "Bogatstvo duha". Riječ je o kopijama djela aboridžinskih umjetnika koji žive u pustinjskim djelovima Australije.
Izložbu će otvoriti veleposlanica Australije, dr. Helena Studdert i direktor kompanije Adriatic Marinas, Oliver Korlet.
Izložba će za posjetitelje biti otvorena od 31. svibnja do 10. lipnja u prostoru Zbirke pomorskog nasledja.

Podgorica 29.svibnja 2013. (Radio Dux) - Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je natječaj za prijavu programa i projekata udruga i ustanova hrvatske nacionalne manjine. Natječaj je otvoren od 28. svibnja 2013. a rok za dostavu prijava je 18. lipnja 2013.
Temeljem članka 46. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, Republika Hrvatska putem, Državnog ureda surađuje sa svim oblicima organiziranja Hrvata u svijetu (udruge, organizacije, institucije, kulturni centri, Hrvatske katoličke misije i dr.) i pruža im potporu u svrhu očuvanja hrvatskog identiteta, odnosno promicanja hrvatskog jezika, kulture i tradicije te razvija kulturnu, obrazovnu, znanstvenu, gospodarsku, športsku i drugu suradnju.

Tivat 29. svibnja 2013. (Radio Dux) - Dok su je direktno u bok „tukli" metar i kusur visoki valovi tzv. mrtvog mora pred ulazom u Boku, 16-metarska motorna jahta „Sofiegene" tipa „benetau swift trawler 52", plovila je manje-više kao da je na moru bonaca. „Magiju" umirivanja broda na valovima i stomaka svih ljudi na jahti podložnih morskoj bolesti, izveo je najnoviji uredjaj za stabilizaciju –„Active gyro stabiliser M-8000" koji proizvodi američka firma „Sea Keeper", a po prvi put ga je u jedan brod na Jadranu, ovih dana ugradilo tivatsko brodogradilište „Navar". Mali tivatski škver je na 16-metarskoj motornoj jahti jednog ruskog nautičara, ugradio prvi „Active Gyro Stabiliser" u ovom regionu Evrope, a prvoj probnoj vožnji nakon tog zahvata, eksluzivno jeprisustvovala i ekipa „Neptuna".

Emitirano: 
Utorak, 28. svibnja 2013.

Tradicionalna manifestacija „Bokeška maslina" održana je u nedelju 19.svibnja na kotorskoj Pjaci od kina.

„Ovo je po deveti put da organiziramo manifestaciju koja se održava od kada je osnovano društvo maslinara Boke, svaki put u drugom gradu. Izloženi su brojni proizvodi od maslina i maslinovog ulja, razni suveniri izrađeni od masline, spuni od maslinovog ulja, masline spremljene na razne načine.

Subotica, 28. svibnja 2013. (Radio Dux) – Stručni seminar za učitelje hrvatske nastave u Crnoj Gori, Republici Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj Republici i Republici Srbiji održan je 23. svibnja u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici. Seminaru stručnog usavršavanja prisustvovala je i voditeljica hrvatske nastave u Crnoj Gori Ana Šarčević.
U sklopu ovog seminara stručna su predavanja imali voditelj Odjela za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Milan Bošnjak te redovni profesor s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ante Bežen. Tri radionice vodile su predavačica metodike s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Vesna Budinski, zamjenica ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Tihana Radojčić te koordinatorica hrvatske nastave u Republici Srbiji Marina Balažev.

Tivat 28. svibnja 2013. (Radio Dux) - Jubilarni,50.ti po redu kongres Asocijacije podmorničkih veteran svijeta, održan je protekle nedjelje u Kataniji u Italiji, a prisustvovali su mu predstavnici udruženja bivših jugoslovenskih podmorničara iz Beograda, Pule i Ljubljane.Na Siciliji su se tokom četiri dana trajanja kongresa 22 delegacije podmorničkih veterana sa svih kontinenata, uz prisustvo 300 delegata, ali medju njima na žalost, nije bilo predstavnika nedavno osnovanog Udruženja podmorničara Crne Gore iz Tivta. Među šefovima delegacija je bilo tri admirala podmorničara, dva komandanta nuklearnih podmornica i čak jedan nacionalni heroj.

Stranice