lipnja 2018

U natjecateljskom dijelu u kategoriji ženske klape 17. KotorArt Međunarodnog festivala klapa Perast, prvo mjesto po ocjeni žirija pripalo je klapi Skontradura iz Dubrovnika, drugo mjesto Klapi Peružini s Paga.Treće mjesto osvojila je Klapa Diva iz Širokog Brijega dok je po ocjeni publike najbolja bila klapa Mir iz Međugorja.

Uzoriti kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, boravio je u državnom trodnevnom posjetu Crnoj Gori. U okviru posjeta, jučer je predslavio svečanu svetu misu u katedrali sv. Tripuna u Kotoru uz koncelebraciju monsinjora llije Janjića i svećenika Kotorske biskupije, kao i apostolskog nuncija Luigija Pecuta, nadbiskupa barskog monsinjora Roka Đeljošaja i nadbiskupa u mirovini Zefa Gashija. Misi je prethodilo Kolo Bokeljske mornarice ispred katedrale.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je izaslanstvo Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore, predvođeno predsjednikom odbora Adrijanom Vuksanovićem, u petak 29. lipnja.

Glavne teme razgovora bile su suradnja dviju država u pitanjima vezanima za proširenje Europske unije, gospodarska i bilateralna suradnja te pitanja koja se tiču nacionalnih manjina. Predsjednik Odbora Vuksanović je ujedno i član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izložba skulptura Sink or Swim, beogradskog umjetnika Nenada Milovanovića, bit će otvorena u ponedjeljak,  2. 7.,  u Zbirci pomorskog nasljeđa, s početkom u 21:00h.

U okviru  programa scena za mlade 26. KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu od 25. do 30.6.  realizirana  je internacionalna omladinska razmjena pod nazivom „Let Me Act! -Pozorište u službi aktivnih mladih“ .

Koordinator:

Plavo pozorište – pozorišna laboratorija, Beograd/ Srbija

Sudionici

Kulturno-umjetničko društvo „Radivoj Popović“, Beograd/ Srbija

Intimni teatar, Bitolj/ Makedonia

Prazan prostor, Podgorica&Kotor/ Crna Gora

Zajednička izložba slika Nine Vukčević i Gordane Trebješanin pod nazivom „DVIJE“ otvorena je u četvrtak, 28. 6.,  u Gradskoj galeriji Kotor. Zajednička tema radova ovih dviju umjetnica je fenomen grada - grada specifičnog kolorita i nadasve neobičnih formi. Ovog puta, atmosfera grada Nine Vukčević je dominantno noćna, ali i dalje živa i razigrana. Ona bježi od bezličnosti, stereotipa i dosade.

Pročitajte razgovor s direktorom Aerodroma Tivat Radovanom Marićem za Dnevne novine gdje je govorio o tekućoj sezoni, najvećim izazovima te što za njega osobno predstavlja rad na toj funkciji.

Razgovor vodila Bojana Despotović.

17. Međunarodni festival klapa Perast svečano je otvoren sinoć na Pjaci Sv. Nikole u Perastu. Prve noći festivala nastupile su klape „Kaše“ iz Dubrovnika, „Praska“ iz Podstrane, „Peružini“ s Paga, „Maris“ iz Kotora i „O`Dive Belcano“ iz Berana. Također, publici su se, u programu naslovljenom „kulturna baština“, predstavili i Kotorski gardelini, mladi glumci KFPZD, Kvartet flauta Talia – Kotor, Đorđe Begu na lijerici, kao i Gudački kvartet Vollmond.

Petak, 29. lipnja 2018.

Montenegro vaterpolo kamp ( Montenegro waterpolo camp) održat će se u Tivtu u Hotelu Kamelija, od 9. 7. do 19. 8. Kamp je namijenjen djevojčicama i dječacima uzrasta od 9 do 15 godina. Organizatori su poznati crnogorski vaterpolisti Vjekoslav  Pasković i Damjan Danilović, a sponzori su Porto Montenegro, Općina  Tivat i Turistička organizacija Tivat.

U Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović održan je Dan otvorenih vrata za iseljenike i hrvatske manjinske zajednice. Snažnije povezivanje hrvatske države s Hrvatima izvan Hrvatske jedna je od ključnih zadaća, rekla je Predsjednica.

Uključivanje iseljenika u sadržaje domovinskog života jedna od ključnih državnih zadaća, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović, dodavši kako je jedan od prioriteta njezine politike jačanje veza države s iseljeništvom i svim Hrvatima izvan Hrvatske i zagovaranje mjera koje će to omogućiti.

Stranice