NAJAVA - PREDSJEDNIK IVO JOSIPOVIĆ U BOKI

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 01. rujna 2013. - 11:56
Autor: 

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u srijedu, 4.rujna posjetiće obnovljeni Dom kulture u Donjoj Lastvi i tom prilikom razgovarati će sa predstavnicima Hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.
O detaljima posjete bićete naknadno obaviješteni kazala je predsjenica HGI-a Marija Vučinović u subotu prilikom proslave Dana stranke.
Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, pobijedio je na predsjedničkim izborima 10. siječnja 2010. godine. Prisegu za Predsjednika Republike Hrvatske položio je 18. veljače 2010. godine.

Rođen je u Zagrebu 28. kolovoza 1957. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, Pravni fakultet (1980.) i položio pravosudni ispit. Magistrirao je na poslijediplomskome studiju kaznenopravnih znanosti (1985.), a doktorirao s temom "Pravo o uhićenju i pritvoru u kaznenome procesnome pravu" (1994.) na Sveučilištu u Zagrebu. Diplomirao je i kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Prije izbora na dužnost predsjednika bio je sveučilišni profesor, zastupnik u Hrvatskom saboru i skladatelj. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predavao je Kazneno procesno pravo, Međunarodno kazneno pravo i Prekršajno pravo. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavao je harmoniju. Objavio je nekoliko knjiga i ukupno 85 znanstvenih i stručnih radova u domaćim i inozemnim časopisima. Napisao oko 50 skladbi za različite sastave (simfonijski orkestar, komorni sastavi, solisti) koje izvode eminentni hrvatski i strani umjetnici, objavljenih u notnim izdanjima i na dvadesetak nosača zvuka. Dobitnik je nekoliko hrvatskih i međunarodnih umjetničkih nagrada i priznanja, između ostalih, Grand Prix Europske radijske unije te dvije hrvatske diskografske nagrade „Porin". Niz godina bio je direktor jednog od najvećih festivala suvremene glazbe, Muzičkog biennala Zagreb, te glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja.
Surađivao je s brojnim hrvatskim i inozemnim državnim, znanstvenim, sveučilišnim i umjetničkim institucijama u Njemačkoj, SAD-u, Kanadi, Austriji, Mađarskoj, Finskoj, Italiji, Azerbajdžanu, Mongoliji. Kao ekspert, sudjelovao je u radu PrepCom UN za uspostavu Međunarodnog kaznenog suda te na Diplomatskoj konferenciji u Rimu. Bio je suradnik-ekspert Vijeća Europe za nadzor zatvorskih sustava u više zemalja. Kao ekspert, autor je ili koautor većeg broja hrvatskih zakona. Zastupao je Hrvatsku pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te Međunarodnim sudom pravde (ICJ). Član je više domaćih i međunarodnih pravničkih i umjetničkih udruga, između ostalih, Svjetske akademije za umjetnost i znanost, Hrvatskog pravnog centra, Hrvatskog društva za europsko pravo, Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu.