CMA CGM TRAŽI STROJARE I REEFER INŽENJERE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. listopada 2013. - 10:24
Autor: 

Predstavnici renomirane francuske brodarske kompanije „CMA CGM", odnosno njenog regionalnog predstavništva za područje bivše Jugoslavije, Mađarsku, Njemačku i Veliku Britaniju – firme "CMA Ships Croatia" iz Rijeke, juče su boravili u Crnoj Gori gdje su u Budvi održali redovni godišnji sastanak sa našim pomorcima koji plove na brodovima kompanije CMA CGM. Za tu kompnaiju koja se sa flotom od 411 brodova ukupnog kapaciteta 1, 4 miliona TEU (kontejnera), treća na svijetu, plovi 66 oficira palube i stroja iz Crne Gore.
Direktor „CMA Ships Croatia" koja vodi kompletan menadžment nad ukupno 28 kontejneraša francuskog brodara medju kojima je i jedna od najvećih kontejnerskih brodova svijeta, orijaški „CMA CGM Marco Polo" od 16.200 TEU-a, kapetan Peter Dolinšek kazao je da je francuski brodar lani prevezo 10,6 miliona kontejnera, ostvario obrt od 15,9 milijardi dolara i čisti profit od 361 milion dolara. CMA CGM ima 650 predstavnišava širom svijeta, a njegovi brodovi održavaju 170 linija i uplovljavaju u više od 400 luka na svim kontinentnima.

„U odnosu na mnoge druge kompanije imamo prednost jer CMA CGM vozi najviše sopstveni teret, što znači da i u vrijeme krize naši brodovi ne staju niti bivaju stavljeni u raspremu, a naši pomorci imaju sigurno zaposlenje."- kazao je Dolinšekov kolega iz menadžmenta „CMA Ships Croatia", kapetan Dragan Milatović dodajući da je francuski brodar postigao dugoročni sporazum sa svoja dva najveća konkurenta –svjetskim kontejnerskim brojevima jedan i dva – kompanijama „Maersk" i „MSC". Nova poslovna saradnja tri najveća svjetska kontejnerska brodara na linijama koje Evropu i SAD povezuju sa Dalekim Istokom nazvana je „P3 Network" i rezultiraće zajedničkim korišćenjem kapaciteta tri brodara i boljim uslovima za klijente, umjesto medjusobnim nadmetanjem i iscrpljivanjem tri globalna brodarska lidera.
„Strategija CMA CGM je da polako prodaje manje brodove iz svoje flote i mijenja ih mnogo ekonomičnijim, velikim novogradnjama, pa je tako nakon već isporučena tri broda klase „Marco Polo", naručena gradnja još šest tih brodova kapaciteta po 16,2 tisuća TEU, a u Kini se gradi i ukupno deset novih brodova kapaciteta po 9.200 TEU."- kazao je Milatović dodajući da će „CMA Ships Croatia" dobiti na menadžment četiri takva nova kontejneraša od po 110.500 bruto-tona, a već upravljaju brodom „CMA CGM Marco Polo" na kojem ima i oficira iz Crne Gore.
On je istakao da „CMA Ships Croatia" trenutno ima manjak brodomašinaca, odnosno trećih oficira stroja, kao i da je ove godine pokrenut program zapošljavanja tzv. reeefer inženjera, odnosno pomoćnika brodskih električara čija je dužnost briga o tzv. reefer, odnosno kontejnerima-hladnjačama.
„Uspjeli smo da kao reeefer inženjere ukrcamo 30 mladih, fakultetski obrazovanih ljudi iz Hrvatske koji nisu imali prethodno iskustvo na brodu. Riječ je o magistrima ili bečelorima elektro-energetike i elektronike sa raznih tehničkih fakulteta koji su se odlično pokazali, pa stoga sa tom praksom namjeravamo nastaviti i dalje."- istakao je Milatović dodajući da je plata reeefer inženjera na CMA CGM brodovima 2,2 tisuća eura mjesečno.
Siniša Luković