CMA CGM - LIDER EKOLOŠKIH STANDARDA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. listopada 2011. - 11:31
Autor: 

Francuski brodar CMA CGM treća je po veličini kontejnerska brodarska kompanija na svijetu i raspolaže flotom ukupnog kapaciteta 1.227.808 kontejnera (TEU).
Za CMA CGM već plovi oko 70 pomoraca iz Crne Gore, najvećim dijelom zapovjednika, upravitelja i drugih senior-oficira. Kompanija ima flotu od 393 kontejnerska broda, a ljudi iz bivše Jugoslavije trenutno su isključivi komandni kadar na ukupno 39 brodova CMA CGM, a uskoro će preuzeti još dva nova pojedinačnog kapaciteta po 11 tisuća TEU-a.

CMA-CGM je u posljednjih deset godina zabilježio ogroman uspon, ima 17.200 zaposlenih, a njegovi brodovi uplovljavaju u blizu 400 luka u oko 150 zemalja svijeta u kojima postoji 650 kancelarija i agencija francuskog brodara. Prošle godine brodovi francuskog brodara prevezli su 9 miliona kontejnera i imali obrt od 14,3 milijardi dolara. Prednost CMA CGM je u tome što spada u red brodara koji voze većinom vlastite terete, pa nema stavljanja brodova u raspremu tokom krize i pomanjkanja posla. Kontejneraši francuske kompanije sedmično imaju 155 uplovljavanja u luke širom svijeta, a posebno dobro pozicioniran CMA CGM je na tržištu Kine iz čijih luka u prosjeku svakih 6 sati polazi po jedan njihov brod. U sastavu ove kompanije djeluje i manja kruzing-kompanija koja posjeduje ukupno 6 putničkih-brodova kruzera koji ljeti stalno uplovljavaju i u Boku Kotorsku.
CMA CGM je i globalni lider kada je u pitanju unapredjenje ekoloških standarada u pomorskoj industriji, posebno na planu smanjenje emisije štetnih gasova iz pogonskih kompleksa brodova, a kompanija stalno unapredjuje i podmladjuje flotu. Tako je lani CMA CGM iz brodogradilišta širom svijeta preuzeo 16 novih brodova, ove godine dobiće 9 novogradnji, a tokom naredne u flotu će uvrstiti i tri potpuno nova velika kontejnerska broda, svaki kapaciteta po 16 tisuća TEU. Ove ploveće grdosije duge po 395 metara, nosiće imena velikih pomoraca i istraživača Marka Pola, Vaske de Game i Zheng Hea.
U našoj emisiji o moru i pomorstvu „Neptun" poslišajte kakve uslove zapošljavanja CMA CGM nudi pomorcima iz Crne Gore, koji su uz Hrvate, najbrojniji medju nacijama iz bivše Jugoslavije, na brodovima te kompanije.
Siniša Luković
Audio: Dragan Milatovic

Audio: Liburnija zanimljivost