PORTO MONTENEGRO – USKORO NOVIH 170 VEZOVA

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 11. veljače 2014. - 10:46
Autor: 

Velika plovna dizalica „BRIV-1" postavila je prvih nekoliko betonskih elemenata nove operativne obale tivatske marine Porto Montenegro, na glavi aktuelnog mula 3 u pravcu zapada. Na tom dijelu u proteklih oko mjesec, operativa specijalizovane hidrograđevinske kompanije „Yu Briv" iz Kotora pobila je preko 40 velikih metalnih šipova na kojima će se naslanjati nova riva.
„Radovi za sada teku planiranom dinamikom. Svaki od do sada pobijenih šipova je dug 25 metara, u njega je postavljena čelična armatura i nakon toga je šip naliven betonom rađenim po specifikaciji da nova obala potraje najmanje 100 godina."- kazao je jučer PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić. Istakao je da su veoma zadovoljni suradnjom sa kompanijom „Yu Briv" kojoj je pripao 25 miliona eura vrijedan posao izgradnje druge faze marine Porto Montenegro.

Na gradilištu je angažovan veliki broj radnika, ronioci, specijalne mašine i više radnih plovila od kojih je dizalica „BRIV-1" koja podiže terete mase do 100 tona svakako najimpresivnija. Ta dizalica – jedna od najmoćnijih u ovom dijelu Sredozemlja, a sa lakoćom barata novim betonskim elementimai gredama koje formiraju novu operativnu obalu, a od kojih je svaki komad težak po 50 tona. Za izlivanje ovih betonskih elemenata „YU Briv" je formirao tri pogona od kojih su dva u krugu samog Porto Montenegra, a treći u nekadašnjoj fabrici „Bokeljka" u industrijskoj zoni Kotora.
Postavljanje šipova obavlja se posebno prilagođenim radnim brodom „Jovan" koji svaki od velikih čeličnih pilona pozicionira pod tačno određenim uglom prije nego što ih hidraulični čekić mase 8 tona instaliran na drugom plovilu, ne zabije u morsko dno. Postavljanje teških i glomaznih pilona u početni položaj ujedno je i najdelikatniji dio operacije pri čemu građevinarima nerijetko smetaju jahte i plovila koja u blizini gradilišta plove velikom brzinom i dižu valove, uprkos upozorenju koje je izrekla Uprava pomorske sigurnosti, ali i sama marinska služba Porto Montenegra koja stalno opominje brodove da moraju ploviti sporije.
Inače, svaki od čeličnih šipova za gradnju nove operativne obale Porto Montenegra promjera je 800 milimetara i dužine koja varira od 25 do 40 metara. Svaki pilon napravljen po posebnoj narudžbi u turskoj čeličani „Acer Mittal", je numerisan i postavlja se na tačno za njega prethodno određeno mjesto.
Radovi koje „Yu Briv" treba da završi do ljeta ove godine podrazumijevaju produženje postojećeg mula 3 Porto Montenegra za 203 metra u pravcu zapada, te izgradnju na njegovom kraju još dva nova segmenta operativne obale koji će činiti novo mulo 5 ukupne dužine preko 330 metara. Na novim gatovima ukupne površine 8.500 četvornih metara dobiće se još 170 vezova za jahte dužine od 12 do 75 metara, a biće izgrađena i nova pumpna stanivca za snabdijevanje brodova gorivom. A bi se to izgradilo „Yu Briv" mora da pobije preko 240 šipova ukupne dužine 7,5 kilometara čeličnih cijevi, ugradi 12.000 kubika betona i 1.500 tona čelične armature.
S. Luković