OTVORENA MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 18. studenog 2011. - 11:11
Autor: 

Sinoć je u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru otvorena izložba pod nazivom "Panorame obala u doba Riegera i danas". Posjetitelji će do 25. studenoga biti u prigodi vidjeti kako je našu obalu nacrtao Giuseppe Rieger sredinom 19. stoljeća i kako ona izgleda danas, snimljena u HD tehnici. Organizatori ove kulturne manifestacije su Udruga "Obala naših unuka" iz Rijeke i Pomorski muzej Crne Gore. U ime domaćina nazočnima se obratila ravnateljica Muzeja Mileva Pejaković Vuješević, koja je istakla: "Izložbe su događaji koji povezuju ljude, institucije i gradove.

Ova izložba je potvrdila da je Mediteran jedinstveni prostor, koji nas povezuje i spaja zbog naših predaka i potomaka".Vlatko Ignatoski, jedan od autora izložbe zahvalio se brojnoj publici na posjetu i rekao da ga je vodila ista ljubav prema moru, kao i Riegera prije 150 godina. Miroslav Marušić, također autor izložbe, naglasio je: "Naš projekat, "Obala naših unuka" je doplovio do Crne Gore, do Boke kotorske, a idućeg ljeta ćemo nastaviti prema Albaniji". Izložbu je otvorio generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija. On je čestitajući svima koji su sudjelovali u realiziranju ove multimedijalne prezentacije istakao: "Ovu izložbu ne doživljavam samo kao poticajnu, nego nadasve kao obvezujuću". Svojim nastupom sinoćni događaj uzveličalaje klapa "Bokeljski mornari". Posebno interesovanje izazvao je 3D prikaz Bokokotorskog zaljeva iz ptičije perspektive, čiji je autor Dubravko Stamatović.
Radio Dux je bio mecena i medijski pokrovitelj snimanja crnogorske obale, koje je vršeno iz brodice s udaljenosti 70 metara od kopna, pri brzini do 8 čvorova. Značaj ovog projekta je u tome što će buduće generacije moći vidjeti kako je naša obala izgledala danas i u kojoj je mjeri očuvana.
Giuseppe Rieger rođen je 1812. godine u Beču, ali veći dio života proveo je u Trstu. Četrdesetih godina 19. stoljeća on je nacrtao panoramu obale od Trsta do Pule, a 1850. godine naslikao je obalu rta Kumpar, koji se nalazi na ulazu u pulsku luku, do Budve. Tako su tiskane panorame Dalmacije "Panorama della Costa e dell Isole di Dalmazia nei viaggi dei Piroscafi del Lloyd Austriaco". Pretisak Riegerovih slika iz 1853. godine čuva se u Pomorskom i povjesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.
Audio: Mileva Pejaković Vujošević ravnateljica Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru

Audio: Vlatko Ignatovski autor izložbe

Audio: Miroslav Marušić autor izložbe

Audio: Božo Vodopija generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru