„Grade moj, rasti i cvjetaj, sretan mi budi“

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 21. studenog 2016. - 15:49
Autor: 

Dan kada su Prva bokeljska i Druga dalmatinska brigada oslobodile Kotor od neprijatelja, proslavljen je i ove godine nizom manifestacija.

Proslava je započela defileom i prijamom Gradske muzike  i Bokeljske mornarice kod predsjednika Općine Aleksandra Stjepčevića. Oko 11 sati na trgu ispred Kina Boka formiran je odred Bokeljske mornarice, a potom su se mornari uz pratnju Gradske muzike uputili ka zgradi Općine gdje ih je pozdravio gradonačelnik i svečano predao crnogorski barjak.

U pratnji glazbe, odred Bokeljske mornarice, gradonačelnik i predstavnici Općine uputili su se ka gradskom parku i zajedno s članovima Udruženja boraca NOR-a položili vijence  na spomenik Palih boraca u Parku slobode.

U podne je Pjacu od sata popunilo mnoštvo radoznalih turista kao i Kotorana vjernih tradiciji i običajima koje desetljećima njegujemo. Gradonačelnik dr. Aleksandar Stjepčević primio je raport od kapetana Bokeljske mornarice Zlatka Moškova i izvršio smotru Odreda, čestitajući praznik, te je odigrano tradicionalno Kolo.

Centralni dio proslave – dodjela najveće nagrade grada Kotora „21. novembar“ održano je u koncertnoj dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“ -  crkvi Sv. Duha. Svečanost je započela tonovima crnogorskog himna kojeg su izveli Mandolinski orkestar „Tripo Tomas“ i zbor Niže muzičke škole.

Medijatorica Dolores Fabijan pročitala je nekoliko telegrama čestitki koje su između ostalih poslali i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Vlade Milo Đukanović i predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

Sva tri praznika, koja se praznuju 21. novembra simbolišu hiljadugodišnju tradiciju skladnih multietničkih i multikonfesionalnih odnosa u Kotoru. To je naše najveće bogastvo i ono što ovaj grad čini pravom urbanom i dostojanstvenom sredinom savršeno podobnom i usklađenom sa načelima i putevima Crne Gore u Evropu.

Naša obaveza je da sačuvamo civilizacijsko nasljeđe koje su nam preci ostavili i jedinstvenu ljepotu prirodnog okruženja koju nam je podarila planeta Zemlja, kao i da sve to valorizujemo i koristimo na održivi način i u skladu sa pravilima prirode “ – kazao je gradonačelnik na početku obraćanja, nakon čega je prisutne upoznao s projektima koji su u tijeku ili su planirani u narednom periodu.

Kotor je oduvijek bio grad kulture, i grad dobre zabave. Tim tokom ćemo i nastaviti, njegujući i unaprjeđujući sve manifestacije po kojima je Kotor poznat - kako pučke, tako i inernacionalne. Imamo izuzetno bogat program ovakvih manifestacija, ne samo u ljetnjem periodu, nego tokom cijele godine. Na tim manifestacijama gostuju eminentni, svjetski priznati umjetnici, što naš grad čini centralnom tačkom kulture u regionu. Naša Opština uspostavila je i nastavlja saradnju sa svijetom, sa gradovima i opštinama sa raznih meridijana - grad Kotor je pobratim sa 12 gradova iz cijelog svijeta. Upravo svi ti gradovi u Evropi, Americi, Aziji sa ponosom ističu da su pobratimi grada Kotora. Opština Kotor se pokazala kao jedna od najuspješnijih opština u privlačenju EU sredstava i postala prepoznata kao pouzdan partner u regionu “ – zaključio je Stjepčević.

Ovogodišnja nagrada „21. novembar“ po odluci žirija, dodijeljena je Stefanu Stevu Dabinoviću, za izuzetan doprinos očuvanju kulturne i pomorske baštine Kotora i Boke kotorske. Nagradu je u ime Dabinovića primila njegova rođaka Marija Maja Ćatović, koja je pročitala Stevovo pismo zahvale: „Posebno sam dirnut i počašćen odlukom žirija da ime Dabinović veže za pomorstvo i kulturu Kotora, Boke Kotorske i Crne Gore. Pomorstvo i pomorska kultura čine dio naše familije, a time i dio cijelog kraja pošto su svi zaposleni, pretežno “domaći”, ujedno i članovi naše proširene pomorske porodice. Sama činjenica da veliki dio pomorca koji plove na našim brodovima su već treće koljeno, govori koliko su prethodne generacije doprinijele i pomogle da se održimo u nemirnim vodama brodarstva. Hvala svim onima koji su bili, ili su članovi naše pomorske familije na  trudu, doprinosu i rezultatima na osnovu kojih se žiri opredijelio da meni dodijeli nagradu grada. Ujedno hvala i onima koji su me predložili za ovu meni izuzetno dragu nagradu. Današnje pomorstvo i poslovanje je neuporedivo sa onim koje smo poznavali ranih 80-ih ili 90-ih, ali mi nastojimo da održimo pomorsko kulturni razvoj i pomorsku tradiciju kraja. Taj duh je još i danas vezan za Boku, Crnu Goru i šire područje bivše zajednice. Da bi se taj duh održao i nastavio stvarati, potrebno je usmjeriti obrazovanje u tom pravcu ne zaboravljajući potrebe i zahtjeve današnjeg pomorstva. Shodno tome novčani dio nagrade želim dodijeliti Fakultetu za pomorstvo kako bi uspjeli servisirati i ponovo staviti u funkciju čamac za spašavanje koji je dio obuke svih pomoraca. Poštovani prisutni, dame i gospodo, u moje ime i ime svih koji su doprinijeli da se danas  ponosimo kvalitetnim pomorskim kadrovima Boke i Crne Gore najtoplije se zahvaljujem na dodijeljenom priznanju.“

Svečanu sjednicu uzveličala je i najnagrađivanija mlada Kotoranka, gitaristica Nađa Janković, a svečanost je završena Odom radosti u izvođenju zbora Srednje muzičke škole „Vida Matjan“.