Kultura u doba kolere i Srećko Horvat

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. srpnja 2017. - 8:59
Autor: 

Ovogodišnja Kotor ArtPjaca od filozofa bit će održana u ponedjeljak, 24. 7., na kotorskoj Pjaci od salate, s  početkom u 20 sati. Predavanje pod nazivom Kultura u doba kolere održat će filozof Srećko Horvat, urednik ovog festivalskog segmenta, koji će se osvrnuti i na stanje u kulturi u Crnoj Gori.

Pjaca od filozofa je pokrenuta 2010. godine, kada je Paolo Mađeli pozvao književnika i novinara Andreja Nikolaidisa i filozofa Srećka Horvata, kako bi u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt razvili i poseban filozofski program. Početna ideja bila je da se u Kotoru, koji vrvi pjacama, iznova rekreira starogrčko značenje riječi ‘agora’, koja nije označavala samo mjesto trgovine i okupljanja, već je ujedno služila i kao ključno mjesto za rođenje filozofije. U prethodnim Pjacama sudjelovali i su filozofi: Đorđo Agamben, Antonio Negri, Đani Vatimo, Renata Salecl, Boris Gunjević, Žarko Paić, Tonči Valentić, Milica Jovanović, Mihail Riklin, Eva Ilouz.

 

Srećko Horvat, filozof i politički aktivist, pripadnik je mlađe generacije hrvatskih intelektualaca. Objavio je više od deset knjiga prevedenih na više od 15 jezika. Njegove najnovije objavljene knjige su „Radikalnost ljubavi“ (Polity, 2015.), „Dobro došli u pustinju postsocijalizma“ (s Igorom Štiksom, Verso, 2015.), „Šta Evropa želi?“ (sa Slavojem Žižekom, Columbia University Press, 2014.). Redovito objavljuje za The Guardian, Al Jazeera I The New York Times. Trenutno je, zajedno s bivšim ministrom financija Grčke, Janusom Varufakisom, aktivan u pokretu Demokratija u Europi (DiEM25).