Marija Vučinović: „Crnogorsko društvo se oslobađa stereotipa“

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 27. rujna 2018. - 11:10

U cijelosti vam prenosimo intervju ministrice Marije Vučinović za Dnevne novine:

Položaj žena u politici treba podići na viši nivo, jer u Crnoj Gori imamo žene koje su se dokazale i prepoznate su kao stručne, sposobne osobe koje apsolutno opravdavaju funkcije koje pokrivaju, ocijenila je za Dnevne novine ministrica bez portfelja i predsjednica HGI   Marija Vučinović.

Prema njenim riječima, zastupljenost žena u parlamentu je danas veća, zahvaljujući iz-među ostalog i izbornom zakonodavstvu, gdje na izbornoj listi mora biti 30 posto žena.

"Zastupljenost žena u politici je neophodna i nikako se ne može svodi samo na zakonski imperativ. HGI je jedina politička partija u Crnoj Gori koja ima ženu na čelu stranke i očit je primjer da žena može biti predsjednica, ministarka, poslanica, i članica najviših partijskih tijela. Sigurna sam da dolazi vrijeme kada će se crnogorsko društvo u potpunosti osloboditi još prisutnog stereotipa po kojem muškarci treba da budu na upravljačkim pozicijama. Zato je važno da političke partije, što više, u stranačkim strukturama, podstiču žene da participiraju na najvišim funkcijama u hijerarhiji”, kaže Vučinović.

Iako Ministarstvo bez portfelja, na čijem je čelu, ima ograničene nadležnosti, one se, kako navodi, realizuju na kvalitetan i učinkovit način i doprinose ispunjenju zacrtanih ciljeva Vlade. "Ministarstvo, na čijem sam čelu, ne učestvuje u donošenju zakonskih regulativa, ali kroz domen nadležnosti, radom u nekoliko komisija, redovnim susretima sa državnim zvaničnicima, a naročito onima iz Hrvatske, kao predstavnik i manjinske nacionalne zajednice, doprinosim da integrativni procesi Crne Gore ka EU budu i brži i kvalitetniji" rekla je Vučinović, dodajući da se svakoj aktivnosti mora pristupiti odgovorno i profesionalno, kako bi i uslijedili rezultati, koji su i najznačajniji.

Govoreći o zastupljenosti Hrvata u državnoj upravi, Vučinović kaže da se kao predsjednica HGI zalaže se da se ispoštuje nacionalna zastupljenost, pogotovo u sredinama u kojima su Hrvati u većinskom broju, što dozvoljava Zakon o manjinama.

"Međutim, pripadnost nacionalnoj zajednici nije naš primarni segment, ukoliko pojedinci ne zadovoljavaju osnovne kriterijume stručnosti i profesionalnosti", pojašnjava Vučinović.

Ona ocjenjuje da je osnivanjem HGI položaj Hrvata uporedivo bolji, nego što je bio rani-je. "Hrvati su danas prepoznati ne samo kroz aktivnosti nevladinih organizacija, već smo aktivni učesnici u kreiranju politika kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Ono na što sam ponosna je da dosljedno pratimo program naše stranke usvojen još na osnivačkoj skupštini 2003. godine, sa strateškim ciljevima. A to su, na državnom nivou, samostalnost Crne Gore, ulazak u NATO savez, kao i priključenje evropskim porodicama. Sa stanovišta nacionalne zajednice dajemo značajan doprinos očuvanju kulture i tradicije hrvatskog naroda, koji su većinski starosjedioci u Boki", navodi Vučinović.

HGI preko svojih odbornika učestvuje u radu lokalnih parlamenata Tivta i Kotora, gdje, kaže Vučinović, značajno doprinose kreiranju politike na lokalnom nivou.

"U Tivtu sa dva odbornika učestvujemo u vlasti, koji imaju odgovornost i ovlašćenja da donose odluke u naše ime, a u interesu građana tog grada. Djelovanje HGI i u drugim gradovima nam je podjednako bitno, tako da su naše aktivnosti intenzivirane kroz djelovanje naših članova i simpatizera kako u Podgorici, tako i u Baru, Herceg Novom i Budvi", kaže Vučinović.

Komentarišući dijalog opozicije i vlasti o unapređenju izbornog zakonodavstva, Vučinović očekuje da će se iznaći najbolje moguće rješenje koje će zadovoljiti parlamentarne zastupnike kako opozicije, tako i vlasti.

CRNA GORA SVE BLIŽA UNIJI

Na pitanje kako vidi evropsku perspektivu Crne Gore, Vučinović odgovara da je činjenica da je naša zemlja lider u regionu po pitanju napretka pristupanja Evropskoj uniji.

"Kao članica Vlade svjedok sam da Crna Gora uslovima koje ispunjava kao njena buduća članica, svakim danom je sve bliže tom cilju, naravno težeći da ispunjavanjem tih uslova i život građana u Crnoj Gori podignemo na viši nivo, po svim osnovama. Posebno me raduje činjenica da Republika Hrvatska, sa čijim predstavnicima, i kao ministarka, i kao predsjednica HGI imam redovnu komunikaciju, daje značajnu podršku Crnoj Gori u ispunjenju ciljeva neophodnih za njenu integraciju u evropsku porodicu", navodi Vučinović.

Amra Nikočević