Pitanje poslanice Ljerke Dragičević predsjedniku Vlade Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 25. lipnja 2016. - 9:29
Autor: 

Pitanje koje je poslanica Ljerka Dragičević postavila predsjedniku Vlade Crne Gore na devetoj posebnoj sjednici prvog redovnog (proljetnog) zasjedanja u 2016.godine koja je zakazana za ponedjeljak, 27.6. 2016. godine:

„Na osnovu člana 187 Poslovnika Skupštine Crne Gore predsjedniku Vlade, gospodinu Milu Đukanoviću postavljam sljedeće pitanje:

Gospodine Predsjedniče,

Što je postignuto do sada i koliki je napredak Crne Gore u oblasti ribarstva u okviru pregovaračkog procesa sa EU i kada očekujemo otvaranje pregovora u Poglavlju 13?

O b r a z l o ž e nj e:

Crna Gora je postigla vidan napredak i veliki uspjeh u pregovaračkom procesu. Otvorena su 22 poglavlja , od toga 2 privremeno zatvorena. Za stanovnike Crnogorskog primorja od Herceg Novog, cijela Boka pa sve do Ulcinja, jedno od veoma značajnih poglavlja pored poglavlja o zaštiti životnog okoliša i prirode , a koje je nagrđeno, je svakako poglavlje 13- Ribarstvo.

To poglavlje nije samo značajno za stanovnike primorja, već je veoma bitno za državu Crnu Goru, jer je Crna Gora jedna od 24 zemlje Mediterana odnosno jedna od 24 zemlje koje imaju izlaz na more, a pripadaju mediteransko-sredozemnom basenu.

Znajući iz iskustva prethodnih proširenja da je ovo jedno od najosjetljivijih poglavlja za zemlje koje izlaze na more i da je za nas veliki izazov da našu malu ribarsku flotu, ali i male administrativne kapacitete, prilagodimo zajedničkoj ribarskoj politici EU. Znajući da je na administraciji ogroman obim posla i ogromna odgovornost, a kapaciteti i stručnost nikakvi, te da se mora pripremiti veliki broj dokumenata, ali, isto tako važno je i na vrijeme pripremiti ribare na sve ono što ih čeka ulaskom u EU.

Ne sumnjam da oni dosta toga znaju, ali kome se god obrate nitko ih ne čuje.

Crna Gora ne može završiti sve obveze u ispunjavanju zahtjeva za otvaranje ovog poglavlja bez konsultacija s ribarima, pa kad možemo očekivati da će se poglavlje ribarstvo i službeno  otvoriti, a ribari i njihovi problemi i tradicija priobalja uvažiti?!“