Tivtu s ljubavlju

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. ožujka 2015. - 12:30
Autor: 

U susret tradicionalnoj Fešti kamelija, koja se svake godine održava u ovom periodu, danas je u „malom“ parku u Tivtu zasađena kamelija koja će parku dati novi pečat i biti ugodniji za boravak kako odraslih tako i onih najmlađih.

„U okviru ovogodišnje Fešte kamelija, dogovorili smo se i odlučili sa gospođom Tanjom Krstović da izvršimo jednu sadnicu kamelija ovdje i da se odabere lokacija. Lokacija je odabrana u ovaj lijepi park u Tivtu.  To je jedan vid saradnje i koenzistencije ove dvije Opštine- Kotor i Tivat. Kotor je poznat po kamelijama, zahvaljujući najviše Stolivu, i kamelija bi trebala da razvija sadnju magnolija i Opština Herceg Novi mimoze. Centralna fešta će biti u Stolivu, u nedjelju, 22. marta, u 11 sati“,  rekao je Vinko Vujović ispred NVO Kamelija.

„Ja bih htjela da vas, prije svega, pozdravim i u ime Javnog komunalnog preduzeć,a da se zahvalim na ovoj sadnici koja će ovaj naš lijep park da učini još ljepšim. Naravno, kada je riječ o Stolivu pretpostavlja se da je poklon kamelija. To je jedna prekrasna biljna vrsta koja vodi porijeklo sa dalekog Istoka. Prema usmenim predanjima i legendama pretpostavlja se da je na području Boke kotorske došla u 18. vijeku i pretpostavlja se da su je donijeli pomorci. To je jedna egzotična ljepotica kojoj žene Stoliva nisu mogle odoljeti koju su sa ljubavlju njegovale i pazile i, ujedno, ta kamelija im je inspiracija za njihovu kreativnu aktivnost, a rezultati njihove aktivnosti je i ova izložba koja će se održati u Tivtu, u petak, u 18 sati.

Kamelija je jedna zimzelena drvenasta vrsta koja ima prekrasne cvjetove koji mogu biti bijele i crvene boje, i raznih nijansi. Njeni cvjetovi se pojavljuju kada malo što u prirodi cvjeta, a to je kraj decembra mjeseca pa do početka aprila mjeseca“, izjavila je Tanja Krstović, rukovoditeljica Službe gradskog zelenila u JKP Tivat.