„Žućenica – fest“ i koncert Jelene Rozge za pamćenje

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 31. svibnja 2015. - 10:24
Autor: 

Jučer je u Tivtu održano svečano otvorenje gradske rive Pine, zajedničkog projekta JP „Morsko dobro“ i Općine Tivat. Za otvorenje Pina izabran je dan kada se, već tradicionalno, održava kulturno-gastronomska manifestacija „Pijat od žućenice“, u sklopu „Žućenica – festa“.

U ime organizatora nazočne su pozdravili osnivači manifestacije, Mašo Čekić i Blaženka Vučurović.

 „Prvi „Pijat od žućenice“ je organizovan prije 11 godina u hotelu Aurora i trebalo nam je 11 ljeta da stignemo do vodećih turističkih časopisa u Evropu, do brojnih televizijskih stanica Evrope, da budemo gosti brojnim zemljama Evrope, da kuvamo za hiljade i hiljade ljudi žućenicu“, izjavio je Mašo Čaekić, ne skrivajući zadovoljstvo što je manifestacija imala veliki odjek. 

Ovogodišnji, deveti po redu, „Pijat od žućenice“ okupio je mnoštvo posjetitelja i ljubitelja žućenice, koji se nisu ustručavali da probaju delicije od ove ukusne i jako zdrave biljke, izložene na 25 štandova. Preko 150 kuhara diljem Crne Gore, među kojima su NVO „Harlekin“, Organizacija žena Tivat, Srednja ugostiteljska škola Sergej Stanić iz Podgorice, Kolo srpskih sestara i mnogi drugi, spremili su 270 jela od žućenice, od kojih su neka prvi puta predstavljena u Tivtu.

Manifestaciju je upotpunio nastup KUD „Boka“, izvodeći tradicionalne bokeške plesove, koji nas uvijek iznova oduševe. U glazbenom dijelu programa nastupila je i prepoznatljiva Gradska glazba, kao i Jelena Kažanegra, uz pratnju hercegnovskog sastava „Exodus“. Posebnu pozornost izazvao je Dubrovčanin, a rođeni Kotoranin Đorđe Begu, koji je izveo poznate bokeške i dalmatinske pjesme na, skoro već zaboravljenom instrumentu – lijerici, koja podsjeća na neka minula vremena kada je ovaj instrument bio pratnja na svim feštama.

Ovogodišnju manifestaciju uveličao je koncert hrvatske  pop pjevačice Jelene Rozge. Rozga je podigla publiku svojim novim hitovima poput Okus mentola, Cirkus, Tsunami, Bižuterija, Nirvana. Svojim popularnim pjesmama poput Tri sam ti zime šaptala ime, Kokolo, Put putujem vratila nas je u osamdesete i devedesete godine. Na Rozginom repertoaru našle su se i pjesme koje je pjevala s grupom „Magazin“ - Minus i plus, Ne vjerujem tebi ne vjerujem sebi, Ginem, Idi i ne budi ljude natjerali su publiku, posebice one najmlađe, da pjevaju zajedno s njom.

Manifestacija su organizirali JP “Morsko dobro”, Općina Tivat, Turistička organizacija Tivat, Porto Montenegro, Komunalno preduzeće, Centar za kulturu, Hotel „Pine“, Maslinarsko društvo Boka, uz podršku brojnih sponzora.