Književna večer Ivane Simić Bodrožić

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 09. travnja 2015. - 9:10
Autor: 

Književna večer  Ivane Simić Bodrožić, poznate hrvatske književnice novije generacije, održat će se u subotu, 11. 4. 2015. godine u Galeriji ljetnikovca Buća s početkom u 20 sati. 

 

Na književnoj večeri će se prisutnima u ime organizatora obratiti Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, i Danilo Ivezić, tajnik Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba,  dok će  medijatorica biti  Ana Vuksanović. U glazbenom dijelu programa nastupit će mješovita klapa " Veterani vazda mladi".

 

Književna večer će se održati u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, te uz podršku Centra za kulturu Tivat i generalnu podršku  Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Ivana Simić Bodrožić  (Vukovar, 1982.) je poznata hrvatska književnica i kolumnistica.

Diplomirala je filozofiju i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Piše poeziju od najranije tinejdžerske dobi. Pjesme je objavila u časopisu“ Quorum“, „Vijencu“, na radijskoj emisiji Poezija na glas i drugdje. Piše za časopis „Poezija - časopis pjesničke prakse“.

Njezina prva zbirka pjesama „ Prvi korak u tamu“ objavljena je 2005. godine, za koju je nagrađena „ Goranom“  za mlade pjesnike, kao i nagradom Matice hrvatske„ Kvirin“  za najbolju pjesničku knjigu autora do 35 godina. 2012. je izdana zbirka poezije „ Prijelaz za divlje životinje“. Pjesme su joj ušle u antologiju suvremenoga hrvatskog pjesništva“ Utjeha kaosa“, a   prevedene su i na nekolicinu svjetskih jezika.

Autorica  je i  hit-romana „ Hotel Zagorje“, koji je samo u Hrvatskoj prodan u preko 20 ooo primjeraka i preveden na šest stranih jezika, a za kojega je 2010. godine osvojila renomiranu hrvatsku književnu nagradu  „  Kiklop“  za prozno djelo godine, kao i nagrade „Josip i Ivan Kozarac“ (Povelja uspješnosti) i „Kočićevo pero“ za izvanredne uspjehe u suvremenoj književnosti.  Prava za objavljivanje romana „ Hotel Zagorje“  otkupio je ugledni njemački izdavač i prema njegovu se predlošku radi scenarij za film.

Njezino zadnje objavljeno djelo je zbirka kratkih priča pod naslovom „ 100 % pamuk“ , na temelju koje je napravljena adaptacija za kazališni komad pod nazivom „ Pukotina“  koja je premijerno izvedena u BNP-u u Zenici krajem 2014. godine.

Radila je kao kolumnistica Večernjega lista, a njene kolumne objedinjene su u izdanju „ Za što sam se spremna potući“.

Dosad je uspješno moderirala preko dvadeset književnih tribina.

Član je Hrvatskoga društva pisaca.