Balkanske države top destinacije za turiste iz cijelog svijeta

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 05. svibnja 2014. - 12:05
Autor: 

Gradove Sarajevo i Mostar u Bosni i Hercegovini, Beograd i Novi Sad u Srbiji, Skoplje, Ohrid i Bitolu u Makedoniji, Budvu u Crnoj Gori, Tiranu u Albaniji, kao i Prizren na Kosovu u proteklim danima Prvosvibanjskih blagdana posjetilo na tisuće turista iz gotovo cijele Europe i svijeta.

Brojni kulturno – historijski spomenici, nadaleko čuveni vjerski objekti i mjesta, netaknute prirodne ljepote, planine koje obiluju ozonom: šumom i zelenilom, ali i brojnim suvremenim skijalištima i odmaralištima, te bistre i čiste rijeke i jezera samo su mali djelić resursa koje turistima nude države Jugoistočne Evrope. Iz toga razloga, ali i zbog veoma prihvatljivih cijena, sve više su postale izuzetno privlačne turistima iz svih dijelova svijeta.

Osim toga, Balkan turistima nudi sve: od dobrog noćnog života, odmora na moru, ukusne i raznovrsne hrane, druženja, pa sve do mirnog odmora za one koji to traže. Kako su zemlje Balkana manje površinom, turisti mogu posjetiti više gradova i država u nekoliko dana, što je također, jedna od velikih prednosti ovog regiona.

Da je turizam u ekspanziji, odnosno da su turisti iz gotovo cijelog svijeta proteklih dana i sedmica posjetili prostore Balkana, uvjerila se i ekipa Anadolu Agency (AA) obilazeći glavne gradove zemalja regiona, koje je, usprkos promjenljivim vremenskim uvjetima, posjetilo više tisuća osoba.

U prijestonici Bosne i Hercegovine, Sarajevu, većina hotela je u posljednjih nekoliko dana prebukirana. I pored velikog broja turista iz Hrvatske, Turske, Slovenije i Austrije, koji tradicionalno posjećuju Sarajevo, u glavni grad BiH stigli su i turisti iz drugih dijelova Europe: Švicarske, Danske, Švedske i Norveške, ali i udaljenih dijelova svijeta kao što su Kina i Japan.

Tokom prva tri dana Prvosvibanjskih blagdana, na Međunarodnu zračnu luku u Sarajevu sletjelo je samo iz Turske 15, a iz Njemačke 11 aviona. Na ulicama u Sarajevu moguće je vidjeti veliki broj nasmijanih stranaca, koji fotoaparatima pokušavaju zabilježiti brojne kulturno – historijske spomenike i objekte, ali i svakodnevnicu građana.

Pored bh. prijestonice, za turiste je jedan od najzanimljivih gradova u BiH Mostar i okolna mjesta poput Blagaja i Počitelja. Neretva, magična rijeka smaragdne boje, koja oduševljava sve, kao i Stari most, koji je jedan od najpoznatijih simbola kako Hercegovine, tako i cijele BiH.

Primamljivo primorje i ekstremni sportovi

Turisti koji dođu u Beograd najviše su zainteresovani da posjete stare dijelove grada, boemsku četvrt “Skadarlija”, Avalu i Muzej Nikole Tesle, a izvan Beograda najčešće posjećuju Novi Sad.

Kada je u pitanju Crna Gora, na primorju je za dane blagdana uočen povećan broj turista. Kako more, jezera, kanjoni i planine omogućavaju svakome da pronađe nešto za sebe, nije ni neobično da turisti sve više posjećuju i Crnu Goru.

Tokom Prvosvibanjskih blagdana, ovu zemlju je posjetilo najviše turista iz Kine, Turske i Norveške.

Turiste privlači arhitektura gradova, koja je zanimljiva zbog utjecaja raznih kultura tokom prethodnih stoljeća, razne manifestacije preko kojih se mogu upoznati sa kulturom i običajima Crnogoraca, kao i ekstremni sportovi, na čiji razvoj je stavljen poseban značaj u posljednjih nekoliko godina.

U protekloj sedmici i Makedonija je bila domaćin velikom broju turista. Turisti iz Nizozemske, Njemačke, Turske, Belgije i sa Bliskog Istoka iskoristili su priliku kako bi posjetili glavni grad Skoplje, ali i druge gradove poput Ohrida, Tetova i Bitole.

Prirodne ljepote i brojni spomenici historije, tokom koje su se ispreplitale brojne kulture, za turiste predstavljaju jedinstveno mjesto.

Prema neslužbenim podacima, Makedoniju je posjetilo oko 5.000 turista, od 1. svibnja, što i ne čudi previše, obzirom da Makedonci važe za dobre domaćine.

Sve ovo pokazuje da su države na prostoru Balkana, odnosno Jugoistočne Europe, postale top destinacije za goste diljem svijeta.