Mjesec fotografije u Beču

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 28. listopada 2014. - 12:15
Autor: 

Otvorenjem izložbe "Memory Lab - Fotografija izazovi povijesti" u bečkom Zemaljskom muzeju suvremene umjetnosti MUSA počeo je u ponedjeljak navečer Mjesec fotografije Eyes On 2014. koji će do 30. prosinca ponuditi 175 izložbi u različitim kulturnim institucijama, muzejima i galerijama.

Uz izložbe i projekte u sklopu festivala u Beču će se održati i brojne rasprave, razgovori i predstavljanja knjiga pa su tako danas na programu razgovori "Kraj fotografije kako je mi znamo" i "Kako izložiti fotografiju danas", uz popratnu izložbu.

"Na programu ovogodišnjeg festivala fotografije Eyes On je 175 izložbi i foto-projekata na kojima sudjeluje više od 650 austrijskih i međunarodnih umjetnika, a težište festivala posvećeno je povijesti europskog kontinenta, odnosno 100. obljetnici početka Prvoga svjetskog rata, 25. godišnjici pada Berlinskog zida te početku digitalne fotografije prije 20 godina", rekao je prigodom svečanog otvaranja festivala direktor i predsjednik Europskog mjeseca fotografije (EMoP) Thomas Licek.

Dodao je da je riječ o najvećem festivalu fotografije u Austriji i u Europi koji je postao platforma i potpora mediju fotografije i njegovim umjetnicima fotografima, a koji je prošle godine posjetilo više od 385 tisuća posjetitelja. "Eyes On postao je mjesto susreta austrijske i međunarodne fotoscene, a za umjetnike i kulturne institucije važan partner", rekao je Licek.

Kao jedan od osnivača Europskog mjeseca fotografije (EMoP), Beč je uspostavio blisku suradnju sa sličnim festivalima u Berlinu, Bratislavi, Budimpešti, Ljubljani, Luxembourgu, Parizu i Ateni, a umjetnici iz tih gradova zastupljeni su svojim fotografskim djelima na izložbi "Memory Lab. Fotografija izazov povijesti", rekao je ravnatelj bečkog Zemaljskog muzeja suvremene umjetnosti MUSA Berthold Ecker.

Središnja tema festivala je prošlost europskoga kontinenta. "Povijesno nasljeđe na europskom kontinentu, Prvi i Drugi svjetski rat te rat u bivšoj Jugoslaviji bile su velike katastrofe. Povijest Europe nekad i danas ili kako se danas gradi povijest dolazi do izražaja u djelima i projektima mladih fotografskih umjetnika", kazao je Eckert.

Izložba obuhvaća stotinjak fotografija 43 umjetnika iz različitih država. Među fotografijama mladih umjetnika su i četiri fotografije - Jasenovac 2009., Bleiburg 2011., Bučje kod Pakraca 2009., Sljeme 2009. - hrvatske fotografkinje Sandre Vitaljić, rođene 1972. u Puli, koja živi i radi u Zagrebu i Rijeci.

Izložba Europskog mjeseca fotografije (EMoP) "Memory Lab. Fotografija izazov povijesti" otvorena je u bečkom muzeju MUSA do 21. ožujka 2015.