Otvoren festival fotografije - Rovinj Photodays

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 03. svibnja 2014. - 18:42
Autor: 

Sedmo izdanje festivala Rovinj Photodays koji se jučer i danas održava u Rovinju i ove je godine ugostio međunarodno poznata autorska imena, fotografe i ljubitelje fotografije iz cijelog svijeta.

Tijekom trajanja festivala u suradnji s brojnim kulturnim institucijama i internacionalnim partnerskim festivalima premijerno će biti predstavljeno čak dvadeset izložbi domaćih i svjetskih majstora fotografije.

Za potrebe Photodaysa posebno je preuređena nekadašnja Tvornica duhana Rovinj, gdje će posjetitelji moći razgledati središnji postav fotografija finalista i pobjednika godišnjeg natječaja.

Po riječima direktora festivala Denisa Redića tom izložbom obuhvaćeno je čak 35 autorskih opusa, većinom suvremenog fotografskog usmjerenja. Osim toga posjetitelji će imati priliku vidjeti i grupni postav osmero europskih autora iz ovogodišnjeg ciklusa talijanskog festivala SI FEST, pod nazivom "Global Photography".

Samostalnom izložbom predstavit će se uspješni slovenski fotograf Marko Lipuš, osebujno tematizirajući kodekse ponašanja američkih vojnika proizašlih iz tajnih vojnih dokumenata s WikiLeaksa, a ruska umjetnica Olga Tobreluts donosi velikoformatne kompjuterske grafike vlastitih intervencija u antologijske prikaze grčke mitologije i brojna poznata umjetnička djela.

Dvjema retrospektivama odat će se počast Alojzu Orelu i Nenadu Gattinu, autorima koji su svojim stvaralaštvom obilježili povijest hrvatske fotografije.

Osim izložbi na više gradskih lokacija, u sklopu festivala održat će se niz stručnih predavanja, radionica, brojni fotografski izazovi i perfomansi te velika knjižnica na otvorenom, kao i sajam antikne fotografske opreme.