Pusić: Razmjena bombastičnih izjava oko Prevlake kontraproduktivna

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 15. svibnja 2014. - 13:11
Autor: 

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić

Na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kazala je kako Hrvatska i Crna gora rade na rješavanju graničnog pitanja sa Crnom Gorom, a da bi bombastične reakcije na izjave jednog crnogorskog dužnosnika da je pola Prevlake crnogorsko bile – kontraproduktivne - prenosi RFE.

Hrvatska i Crna Gora rade na rješavanju problema Prevlake, a razmjena bombastičnih izjava bila bi korak u suprotnom smjeru, poručila je potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na pitanje iz opozicijskih redova zašto hrvatska Vlada i njezino ministarstvo nisu reagirali na izjavu direktora crnogorske Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića kako nigdje ne piše da je Prevlaka hrvatski ili crnogorski teritorij, da to mora biti predmet pregovora i da on smatra da je polovica crnogorska.

„Naša burna reakcija bila bi znak da se problemi ne rješavaju, nego da se iskorištavaju za političko produciranje, a mi u ovom trenutku vrlo intenzivno radimo na rješavanju tog problema,“ kazala je ministrica Pusić, napomenuvši da:

„Smatramo da je u tim uvjetima kontraproduktivno i štetno nadmetati se ovakvim bombastičnim i apsolutno neutemeljenim izjavama, kakvu ste citirali. Mi smo do sada razmijenili nekoliko nota upravo na tu temu sa Crnom Gorom, i u ovom trenutku radimo na prijedlogu zajedničke izjave vezane za razgraničenje.“, rekla je Vesna Pusić.

Ona je kazala kako je Kovačevićeva izjava neutemeljena i temeljem Protokola o privremenom razgraničenju, a da je hrvatska diplomacija na nju reagirala, ali ne preko medija, već diplomatskom notom.

„Dakle, ovo je jedna neodgovorna izjava, kao što je rečeno u našoj noti, ali smatramo da u ovom trenutku treba zaista odgovorno raditi na rješavanju problema, a ne na razmjeni bombastičnih izjava jer mislim da one samo štete, a ne doprinose stvarnom rješavanju problema, na kojem zaista radimo.“, podvukla je ministrica spoljnih poslova.

Oporbeni HDZ je ovu Kovačevićevu izjavu posljednjih dana eksploatirao do krajnjih granica u sklopu kampanje za euroizbore.  Dubrovački HDZ-ovci su na Prevlaci održali i pres-konferenciju  na njoj je šef županijskog HDZ-a Branko Bačić Kovačevićevu izjavu nazvao opasnom provokacijom i posizanjem za neupitno hrvatskim teritorijem, i doveo u pitanje iskrenost crnogorskih dužnosnika u njihovoj isprici za zločine počinjene u agresiji na Hrvatsku.