studenog 2011

Srijeda, 30. studenog 2011.

Podgorica 30.studeni 2011.(Radio Dux) - Slijedom Odluke predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića, raspisani su Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor.
Glasovanje za Izbor zastupnika za Hrvatski Sabor, u dane 3. i 4. prosinca 2011. godine održat će se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske ul.Vlada Ćetkovića 2, Podgorica te u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske Trg od oružja bb, Kotor. Glasovanje u navedene dane traje od 07,00 do 19,00 sati.

Podgorica 29.studeni 2011.(Radio Dux) – Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo podržao je Prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora između Crne Gore i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka.
Prijedlog tog zakona podržan je jednoglasno. Ugovor između Crne Gore i Hrvatske ima za cilj da doprinese efikasnijem radu pravosuđa i omogući resocijalizaciju osuđenih tako što im se ovim ugovorom omogućava da kaznu izdršavaju u sredini iz koje potiču. Ugovorom se Crna Gora i Hrvatska obavezuju da će međusobno izvršavati pravosnažne sudske odluke u krivičnim presudama koje je donio sud jedne države ugovornice protiv državljanina druge države ugovornice ili lica koje ima prebivalište na njenoj teritoriji, prenosi podgorička Pobjeda.

Utorak, 29. studenog 2011.

Tivat 29.studeni 2011(Radio Dux)- U današnjoj emisiji "Zeleno plava eko Boka" ugostili smo Ljilju Radunović, predsjednicu Nevladina udruge Eko centar "Delfin" , čije je sjedište u Kotoru. Ona nas je tijekom razgovora upoznala sa WatchDog inicijativom: ''To je djelatnost koja podrazumjeva nadzor nad primjenom i poštivanjem neke zakonske regulative''. Radunovićka nam je kazala da su sa Nevlainom udrugom ''EXPEDITIO'' iz Kotora, 2002. godine radili WatchDog inicijativu primjene i poštovanja statuta općina, a nakon toga su sa ''FONDASOM'', organizacijom iz Podgorice, radili WatchDog inicijativu novog zakona o odlaganju otpada. Ovaj zakon je rađen osam mjeseci u općini Kotor. Kada je projekat završen napravljena je velika baza podataka. Odgovor na pitanje, koliko je po njima i njihovim istraživanjima ugrožen eko sustav u Boki Kotorskoj , možete poslušatu u našem audio zapisu.

Ponedjeljak, 28. studenog 2011.

Donja Lastva, Tivat, 28. studenoga 2011.g.(Radio Dux) -Juče su u Donjoj Lastvi, u crkvi sv. Roka, svetim euharistijskim slavljem završeni I. dani bokeljskih svetaca i blaženika, koji su trajali tijekom mjeseca studenoga. Svetu misu služio je don Filip Janjić, koji je u nagovoru propovjedao o blaženoj Ozani kotorki. Na kraju je pjevan "Te Deum" u čast i zahvalu Bogu za tolike svece i blaženike Kotorske biskupije.
Ova duhovna manifestacija je imala za cilj, da kroz niz predavanja potakne vjerni puk na produbljivanje vlastitih spoznaja o životu i značaju naših uzora u vjeri. Malo je prostora u svijetu, kao što je Boka, koji su tako obogatili Crkvu svojim svecima. Njihovi životi svijetle kroz stoljeća, obasjavajući put čovjeku i kroz vremena kada se čini da je svjetlo na izdisaju.

Tivat, 26. studenoga 2011.g.(Radio Dux) -Sinoć je u Tivtu, u Narodnoj biblioteci tivatskog Centra za kultur, predstavljena knjiga "Bokeška priča u 155 slika o mladosti Sv. Leoplda iz Herceg Novog-San mladog Bogdana Mandića", autora Lazara Seferovića i Mateja Pašeta. O knjizi su govorili msgr. Anton Belan generalni vikar Kotorske biskupije, Vujica Ognjenović, Minja Bojanić i autor Lazar Seferović. Program je vodila Dragana Vlaović glumica Hercegnovskog kazališta.
Ovo vrijedno izdanje ima 76 stranica sa 155 fotografija, gravura i akvarela. Čitatelja vodi na putovanje u 19. i 20. stoljeće, doba mladosti Sv. Leopolda Bogdana Mandića i njegovog duhovnog rasta. Ovo je pričao o velikom svecu, koji je rođen pod bokeškim nebom, od malena zadojen kršćanskom vjerom. Svojom posvećenošću Bogu i bližnjem, osvoji je svijet. Prije II. vatikanskog koncila, pogođen razdjeljenošću kršćanstva, zastupao je ideje ekumenizma.

Tivat, 25. studenoga 2011.g.(Radio Dux) - Sutra u Tivtu počinje Katolička malonogometna liga "Sv. Tripun" za sezonu 2011/2012. Izvlačenje parova obavljeno je protekle nedjelje, 20.studenog u župi Sv. Mateja u Dobroti. U ovogodišnjoj ligi sudjeluju osam ekipa: "Rikota - Kalimanj" Tivat, "Super stars" Kavač, "Pod Kuk" Tivat, "Pečkovica" Lepetane, "HNK Lastva" Donja Lastva, "Sv. Marija" Šušanj; "Bl. Gracija" Muo i "Sv. Matej" Dobrota. Sustav natjecanja nalaže igranje „svatko sa svakim", nakon čega ćemo dobiti pobjednika sa najviše osvojenih bodova.
Susret ekipa je započeo Službom riječi u župnoj crkvi Sv. Mateja. U kratkom nagovoru don Dejan Turza, povjerenik za mlade Kotorske biskupije poručio je natjecateljima da "kršćanska poruka o sportu ima svoje središte u čovjeku, stvorenom na sliku Božju. Zato čovjek stoji u posebnom odnosu sa Stvoriteljem i posjeduje nemjerljivo osobno dostojanstvo. To se dostojanstvo očituje u jedinstvenosti čitave njegove osobnosti duha, duše i tijela. Čovjek je istovremeno tijelo i duša, materijalno i duhovno, vidljivo i nevidljivo biće; čovjek je cjelina i kao takva sebe doživljava. Ne smijemo razdvajati čovjeka i gledati ga pod vidom samo jedne njegove dimenzije jer mu time činimo veliku nepravdu i umanjujemo ga i osiromašujemo u jedinstvenosti njegove osobe".

Četvrtak, 24. studenog 2011.

Tivat, 24. studenoga 2011.g.(Radio Dux) - Jučer je u Tivtu, u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, održan okrugli stol na temu "Običaji i tradicija Hrvata u Boki kotorskoj". Današnju emisiju "Tragom Hrvata Boke i događaja" posvetili smo ovoj kulturnoj manifestaciji, na kojoj su nazočili Božo Vodopija generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Katja Žarnić konzulica Republike Hrvatske prvog razreda, Miroslav Franović predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Marija Vučinović predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Ilija Janović dopredsjednik Općine Tivat, Zvonimir Deković predsjednik Hrvatske krovne zajednice, Josip Gržetić predsjednik Općinskog odbora HGI-a Kotor, Tripo Schubert tajnik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore i brojni drugi.

Srijeda, 23. studenog 2011.

Kotor 23.studeni 2011.(Radio Dux) - Srednja pomorska škola Kotor pripremila je ambiciozan razvojni plan za naredni četvorogodišnji period. Njegova okosnica sa infrastrukturnog stanovišta, je izgradnja nove zgrade za praktičnu obuku učenika, vrijedne oko 600 tisuća eura, a koja je ušla u kapitalni budžet Vlade Crne Gore. Ravnatelj škole, profesor Veljko Botica koji je gost naše emisije o moru i pomorstvu „Neptun", kaže da je idejno riješenje nove zgrade koja oblikom podsjeća na nadgradje i komandni most trgovačkog broda, uradio arhitektonski biro „Axum" iz Tivta, a podrška u realizaciji ovog projekta očekuje se i od inostranih donatora.

Srijeda, 23. studenog 2011.

Tivat 23.studeni 2011( Radio Dux )- Gost emisije "Eko zeleno - plava Boka" bila je Sandra Radulović , portparol JP Morsko dobro iz Budve. Ona je kazala kako napreduju radovi na Ornitološkom centru Solila u tivatskom zaljevu a trenutno je u tijeku izbor izvodjača radova za drugu fazu uredjenja prostora Solila kao posebno zaštićene zone. U drugoj fazi je predviđeno postavljanje novih kapija, table koje bi upozoravale za prelaz preko mostova , čišćenje svih kanala, kanala od korova, zatim izrada metalne kapije i 150 metara panelne ograde.
Trendu u svijetu je trenutno Birdwatching (posmatranje ptica) tako da je i na Solilima napravljen plato za sve ljubitelje te vrste hobija, koji je sve vise rasiren i postaje dio turisticke ponude.

Utorak, 22. studenog 2011.

Tivat, 22. studenoga 2011.g (Radio Dux) - Danas je u Tivtu predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić svečano otvorio novu glazbenu školu. U nazočnosti ministra prosvjete i sporta Slavoljuba Stijepovića, gradonačelnika Tivta Miodragra Kankaraša, ravnateljice škole Pine Bubanje, kulturnih djelatnika, predstavnika medija i brojnih građana premijer Lukšić je istakao: "Ovaj prostor na najbolji način prepoznaje značaj koji je muzika imala u životu Tivta". Predsjenik Općine Tivat Miodrag Kankaraš izazio je zadovoljstvo što je škola završena i zahvalio se svima na povjerenju. Ravnateljica škole Pina Bubanja između ostalog je rekla: "Srećan je grad koji otvara školu. Ulaganje u obrazovanje predstavlja najbolju i najsigurniju investiciju u budućnost Crne Gore".

Stranice