Izložba kineskog slikara u Portu Montenegru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 17. travnja 2017. - 8:45
Autor: 

Izložba istaknutog kineskog slikara Zhanga Runshija, pod nazivom „Sve nijanse plave boje Mediterana“ bit će svečano otvorena u utorak,  18. 4, u galeriji Gayo (zgrada Tara) u Portu Montenegru, s početkom u 18h.

Izložbu će svečano otvoriti veleposlanik  Narodne Republike Kine Cui Zhu Wei, a o kulturnoj suradnji Crne Gore i Kine i umjetničkom identitetu umjetnika  govorit će ministar kulture prof. mr. Janko Ljumović.

Zhang Runshi, (rođen 1964. godine u gradu Taiyuan u Kini), diplomirao je  slikarstvo na katedri za slikarstvo pri Središnjoj akademiji likovnih umjetnosti u Pekingu. U svojim uljima na platnu, koja su pod jakim utjecajem postimpresionističkog stila u slikarstvu, ovaj umjetnik u velikoj mjeri usvaja zapadnjačku tradiciju uljanog slikarstva i razvija je u svoj vlastiti  likovni izraz. U svojim umjetničkim djelima on niže slikovite boje u naizgled stvarne pejzaže, koji zatim formiraju novi krajolik koji je svojstven njemu i koji promatrača uvlači u njegov šaroliki svijet. Umjetnički opus ovog slikara izlagan je ne samo u Kini, već i u inozemstvu, u Japanu, Kanadi, Francuskoj, itd. Njegovi radovi bili su izabrani za izložbe u Kineskom nacionalnom muzeju umjetnosti, kao i u Pariškom umjetničkom salonu, te Pekinškom umjetničkom salonu.