Dubrovnik Festiwine

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 25. travnja 2014. - 13:55
Autor: 

Danas je u restoranu Klarisa svečano otvoren prvi regionalni festival Dubrovnik FestiWine, uz brojna zvučna imena enologa dubrovačkog kraja.

- Mediteranska prehrana nedavno je uvrštena na popis UNESCO-ve nematerijalne baštine, naše maslinovo ulje, vino, sve ono što proizvodimo u našim krajevima, a uz to, prošle godine u našim krajevima ostvarilo se 3 milijuna noćenja, štoje oko 9 milijuna obroka, znači da bismo mi proizvođači morali biti sljubljeni s potrošačima na obostrano zadovoljstvo, te ostvariti dubrovačko, hrvatsko, mediteransko zajedništvo. To se može ovakvim događanjima – kazao je gradonačelnik Andro Vlahušić.

Priču o Dubrovnik FestiWineu započeta je u DUNEA-i, te je današnji festivallijepi razvoj te priče, kazala je Melanija Milić, direktorica razvojne DUNEA.

- Želim vam srdačnu dobrodošlicu u ime Dubrovačko – neretvanske županije. U našoj županiji proizvode se najbolja hrvatska crna i bijela vina, a ona nisu dovoljno predstavljena na tržištu, a Strategija hrvatskog vinarstva i vinogradarstva je preporučila da jedan od koraka za predstavljanje budu upravo ovakvi festivali. Evo, danas smo tu, napravili smo vinski festival i želimo bolji pristup javnosti i tržištu, želimo poboljšanje kvalitete, razmjenu iskustava, učenje što se događa kroz radionice i predavanja na ovom vinskom festivalu. Želimo da u dubrovačkim restoranima i hotelima budu na istaknutom mjestu županijska vina – kazao je župan Nikola Dobroslavić.

Ministarstvo turizma i čitav turizam počiva na temeljima vina, stoga ze MINT zalaže za uvođenje novih nameta po pitanju vina – kazao je Darko Lorencin, ministar turizma RH, dodavši i kako je 'vino tradicijska namirnica, te od Savudrije do Konavala predstavlja važan proizvod i dio života.

/Du List/