CENTRALNA PROSLAVA 80 GODINA "JADRANA"

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 20. kolovoza 2013. - 10:25
Autor: 

Centralnom svečanošću kojoj su prisustvovale brojne visoke zvanice iz svijeta politike, diplomatije, biznisa i odbrane, sinoć je u Tivtu završen niz manifestacija kojima je obilježena 80-ta godišnjica službe školskog broda MCG, jedrenjaka „Jadran". Proslava je počela defileom združenog odreda Bokeljske mornarice 809 iz Tivta i Kotora tivatskim ulicama u pratnji Gradske muzike. Kolona mornara i oficira u drevnim odorama ovog 12. stoljeća starog udruženja bokeških pomoraca, stigla je na gradsku rivu Pine gdje su pred vezanim „Jadranom" bili postrojeni pripadnici svih jedinica Mornarice, kao i Počasni odred MCG. Po prvi put dvije su mornarice zajedno učestvovale u proslavi jednog pomorskog jubileja, a raport komandantu MCG, kapetanu bojnog broda Darku Vukoviću, predao je drugi major Bokeljske mornarice 809, Tripo Milošević. Uslijedila je smotra postrojenih pripadnika dviju mornarica koju je u pratnji Vukovića, obavio predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, nakon čega su pripadnici Bokeljske mornarice iz starih pušaka-kremenjača ispalili počasni plotun i odigrali tradicionalno bokeško kolo.

Za visoke zvanice na palubi „Jadrana" priredjen je svečani koktel čiji je domaćin bio komandant jedrenjaka, poručnik bojnog broda Goran Pajović. Pozdravljajući okupljene medju kojima su bili predstavnici diplomatskog kora predvodjeni veleposlanicima SAD Sju Kej Braun i Njemačke Piusom Fišerom, vojne atašee, te predstavnike Ministarstva odbrane, pomorske i turističke privrede, školstva i civilnih pomorskih vlasti, te penzionisane pripadnike mornarice i članovi nekadašnjih posada „Jadrana" komandant MCG, kbb Darko Vuković, istakao je da je „Jadran" ploveći spomenik naše tehničke kulture i pomorske tradicije i da je njegova 80-ta godišnjica „najznačajniji pomorski jubilej u novijoj istoriji Crne Gore".
„Jadran je sigurno doplovio do svoje 80-te godišnjice. Davno je krenuo na svoj veliki put edukovanja i stvaranja brojnih generacija mornaričkih oficira, podoficira i mornara koji je započeo još 16.srpnja 1933 kada je iz Njemačke gdje je izgradjen, uplovio u Tivat kao svoju prvu luku. Nebrojene su luke i ljudi koji su se sreli na „Jadranovim" palubama i nebrojene su milje koje su ostale u pjenušavoj brazdi za njegovom krmom. Teško je suditi koje je od njegovih brojnih krstarenja značajnije ali je jedno sigurno – „Jadran" je ostao vjeran svojim univerzalnim vrijednostima škole pod jedrima."-kazao je komandant MCG ističuči da „Jadran" sada sve više služi i školovanju u praksi učenika i studenata civilnih pomorskih škola i fakulteta. On je poručio da će nakon završetka generalnog remonta koji mu predstoji u narednih pola godine „Jadran", već dogodine isploviti prema Veneciji, Krfu i Bariju, „a možda i Sočiju u Rusiji, Varni u Bugarskoj i Konstanci u Rumuniji."
S. Luković