Otvorena izložba „Dokumentovana pomorska tradicija Boke“

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. rujna 2014. - 9:32
Autor: 

„Dokumentovana pomorska tradicija Boke“ naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u Kotoru povodom Dana pomorskog muzeja Kotor.

Voditeljica večeri, Dolores Fabijan , na početku večeri pozdravila je nazočne, te im poželjela ugodnu večer.

Ovom prigodom je dodjeljena i nagrada „Merito Navali“, koja se dodjeljuje ljudima koji su dali veliki doprinos uspješnom radu i afirmaciji ove institucije.

„Muzej danas nije samo čuvar predmeta iz prošlosti i memorijalni centar minulih epoha već je to institucija koja afirmiše ljudi koji daju puni doprinos izučavajući pomorsku prošlost i sveukupnu kulturnu baštinu.

Ove godine nagradu dodjeljujemo sedmi put. Odlučili smo da je večeras uručimo gospodinu Zoranu Radimiru, potomku kapetanske porodice, čovjeku čiji je rad oivičen znanjem i ljubavlju odmjereno obrađuje, iako po struci nije muzeolog.

Poklonio je veliki broj značajnih arhivskih dokumenata iz pomorske prošlosti čime smo obogatili arhivsko odjeljenje, a stručna biblioteka se upotpunila poklonom edicija iz pomorstva“, rekla je direktorica Muzeja, mr. Mileva Pejaković Vujošević.

Tomo Bonić, arhivista Pomorskog muzeja je naglasio kako u postavci koja se otvorila i koja će biti izložena u narednih 15 dana posebno mjesto i značaj predstavljaju pomorske knjižice pomorskih kapetana s Crnogorskog primorja iz 19. stoljeća. Također je rekao kako se u vitrinama mogu vidjeti i razni dopisi, svjedočanstva, zahvalnice i drugo. Sve to potvrđuje vezanost ovog kraja za more, za pomorce, neovisno pod čijom vlašću je tada bila Boka kotorska.

Nagradu „Merito Navali“  su do sada dobili doktor Miloš Milošević, Antun Tomić, mr. Jovan Martinović, kapetan Milan Sbutega, inženjer i kustos u mirovini Petar Palavršić i msgr. Anton Belan, generalni vikar Kotorske biskupije.

Zbog odsutnosti inženjera Petra Palavršića, izložbu je u njegovo ime otvorio Slavko Dabinović.

U glazbenom dijelu programa nastupila je profesorica violine, Dušica Kordić.

„Muzej će i dalje biti civilizacijsko i kulturno ogledalo, značajna kulturna vertikala Kotora i Crne Gore“, istaknula je direktorica Muzeja.