kolovoza 2012

Petak, 31. kolovoza 2012.

Prčanj 31.kolovoza 2012.(Radio Dux) - Poslednjihg nekoliko dana cjeli region pogođen je jednom rjetkom pojavom dimnim pokrivačem uzrokovanog velikim brojem požara u okolini. Tome pogoduju i nepovoljni meteorološki uvjeti bez kiše koja nije padala mjesecima a i bez vjetra koji bi ovaj dim otjerao sa neba.
Noću se može primjetiti da je mjesec umjesto uobičajene srebrno bjele boje veoma crven što uzrokuju čestice dima koje igraju ulogu filtera te nam dočaravaju neobičnu sliku kao da gledamo mars a ne mjesec na nebu.To će potrajati sve do prvih kiša ili jačih vjetrova.

Tivat 31.kolovoza 2012.(Radio Dux)- U cilju obnove poljoprivrednih i turističkih potencijala brda Vrmac Fondacija "Petrović Njegoš" u saradnji sa NVO Kulturno zavičajno udruženje Napredak (Gornja Lastva), Expeditio (Kotor) i NVO Green Home (Podgorica) pokrenula je inicijativu za valorizaciju prirodnih vrijednosti Vrmca i obnovu poljoprivredne djelatnosti.
Sve intezivnija urbanizacija naseg zaledja uslovila je smanjenje površina koje bi se mogle koristiti za poljoprivredne djelatnosti ali i broja stanovnika koji se bave ovom djelatnošću. Izuzetak nije ni brdo Vrmac koje je nekada obilovalo maslinicima i zasadima drugih vrsta voća. Nažalost, sada je situacija takva da su nekadašnji zasadi zarasli u makiju.

Petak, 31. kolovoza 2012.

Kotor 31.kolovoz 2012.(Radio Dux) - Planinarski klub "Vjeverica" iz Kotora organizira pješačku turu "Boka by night" večeras 31.kolovoza -petak. Okupljanje za sve zainteresirane građane i turiste je u 20.30 na parking prostoru kod groblja u Škaljarima, a u 21 sat je početak pješačenja preko Čistog vrha do Sv. Ilije, najvišeg vrha Vrmca -650 metara.
Obavezna oprema, propisna obuća, baterijska lampa i dovoljna količina vode. Povratak je planiran oko ponoći. Više informacija na telefon 069 698 553.

Petak, 31. kolovoza 2012.

Cetinje 31.kolovoza 2012.(Radio Dux) - Manifestacija „Ljeto u Prijestonici"koja je tokom proteklih mjeseci plijenila pažnju brojnih stanovnika crnogorske Prijestonice, ali i znatnog dijela gostiju iz drugih gradova i inostranstva, biće okončana velikim koncertom Tereze Kesovije na Ljetnjoj pozornici.
Prvi nastup hrvatske muzičarke pred cetinjskom publikom nakon 26 godina, je 1.rujna subota u 20 časova, na Letnjoj pozornici uz besplatan ulaz za sve posjetioce. U toku su i posljednje pripreme za koncert koji organizira Prijestonica Cetinje i gradska turistička organizacija.

Četvrtak, 30. kolovoza 2012.

Petrovac 30.kolovoza 2012.(Radio Dux)- Šesti Petrovac Jazz festival u organizaciji NVO "Urbani kult", biće održan 31. kolovoza, 1, 2. i 3. rujna.
Prema riječima ravnatelja festivala Vinka Mihajlovića, program počinje u petak 31. avgusta u 21 sat na terasi Kastella, gdje će i biti svečano otvaranje festivala uz podgorički Clazz Quintet, i goste iz Poljske Anna Gadt Quartet, koji će nastupiti oko 22, 30 sati.
Druge večeri festivala, 1.rujana u večernjim satima nastupiće Moraitika iz Novog Sada sa vokalom Nere Beljanski, i jazz sastav Jazoo iz Slovenije.

Zagreb 30.kolovoza 2012.(Radio Dux) - Enciklopedijski rječnik međunarodnoga prava mora akademika Davorina Rudolfa predstavlja sintezu autorova dugogodišnjega znanstvenog i praktičnog rada na problemima pomorskoga međunarodnog prava i međunarodnih odnosa.
Znanstveno-metodološki utemeljeno i terminološki jasno određeno, Rudolfovo djelo na svima razumljiv način spaja u cjelinu izvorne autorove spoznaje sa svim značajnijim interdisciplinarnim (pravnim, političkim, zemljopisnim, povijesnim, vojnim, statističkim, jezikoslovnim) uvidima hrvatske i inozemne znanosti u pravo mora. Prvo izdanje Rudolfova Rječnika objavljeno je 1989. U međuvremenu, svijet se politički i državno-pravno u mnogočemu izmijenio što se dakako odrazilo i nizom važnih promjena i novina u suvremenome međunarodnom pravu mora koje se u izmijenjenim okolnostima treba promatrati kao »odraz snažnog prodiranja vlasti obalnih država u goleme morske i podmorske postore, kakva nije bilo u povijesti svijeta.

Srijeda, 29. kolovoza 2012.

Petrovac 29.kolovoza 2012. (Radio Dux) - Pučka fešta od ribe i vina "Petrovačka noć" koja će označiti kraj ovogodišnje glavne turističke sezone bit će održana u petak 31. kolovoza
Kako je najavljeno iz Turističke organizacije Budva (TOB), osmišljen je bogat zabavni program, koji će početi u 16 sati i trajati do kasno u noć.

Srijeda, 29. kolovoza 2012.

Tivat 29.kolovoza 2012.(Radio Dux) - "Leda" takmičarska predstava na Mediteranskom festivalu Purgatorije 2012. biće odigrana u velikoj sali Centra za kulturu sa početkom u 21 sat srijeda 29.kolovoza. Redatelj Boris Svrtan scenografija Miljenko Sekulić igraju Ozren Grabarić, Janko Rakoš, Bojana Gregorić Vejzović, Jelena Miholjević i drugi.
"Ništa što se može dogoditi između jednog muškarca i jedne žene nije tako važno te bi o tome trebalo naročito razbijati glavu.", govori nam Miroslav Krleža kroz usta jednog od svojih likova, dok nam cjelinom "Lede" poručuje upravo suprotno. Ovaj ponajprije glumački komad, blistavo napisanih dijaloga, intrigantnih situacija i višeznačnih odnosa, podjednako je komedija, koliko i salonska drama; "ljubavna igra", koliko i egzistencijalna melodrama. No žanr je manje bitan, dok god nam se Krležini likovi obraćaju s takvom, kazališnom i životnom, plastičnošću i uvjerljivošću, dok god je njihova "nepodnošljiva lakoća postojanja" toliko suvremena da imamo dojam kao da smo zakoračili u tekst nastao sada, u vakuumu početka 21. stoljeća.

Utorak, 28. kolovoza 2012.

Kotor 28.kolovoza 2012.(Radio Dux) - Ako ste ljubitelj prirode, želite doživjeti nešto posebno kako Boka izgleda u noći punog mjeseca, sa Vrmaca, onada se pridružite članovima PK. "Vjeverica" koji po drugi put ovog ljeta organiziraju pješačku turu „Boka by night" iz Kotora 31.kolovoza - petak. Okupljanje je u 20:30, na parking prostoru uz potok Zvjerinjak, preko puta Doma kulture u Škaljarima (ispod škaljarske kapele) ili za one kojima nije potreban parking u 21sat na "krivinu Dončića".Cilj je druženje članova kluba kao i njihovih prijatelja i gostiju, te promovisanje novih pogleda i doživljaja Kotora i okoline u noći punog mjeseca.

Ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.

Kotor 27.kolovoza 2012.(Radio Dux)- Kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić u pratnji sveštenika don Roberta Tonsatija, boravio je ovih dana u Africi, u drugoj po redu pastoralnoj posjeti župi Ujewa i njenim filijalama kojima upravlja hrvatski misionar u Tanzaniji, don Ante Batarelo. Sveštenicma i biskupu pridružile su se i hrvatske volonterke, doktorica Katerina Bakran i studentkinja medicine Marija Bolfan koje će volontirati u Ujewi dva mjeseca.
Kako je saopšteno iz Kotorske biskupije, glavna svrha posjete biskupa Janjića Tnazaniji bila je „podjela sakramenta svete krizme, te pastirska i prijateljska potpora vjernicima i župniku don Batarelu". Tokom boravka u Tanzaniji, biksup Janjić je predvodio četiri svete mise u Rujewi, Ujewi, Mahongoleu i Isunuri i tom prilikom je podijelio sakremante za 475 krizmanika iz tih tanzanijskih naselja.

Stranice