Startuje Kotor Art, festivalom klapa u Perastu

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 19. lipnja 2014. - 13:30
Autor: 

6. Međunarodni festival Kotor Art počeće 27. lipnja 13. Međunarodnim festivalom klapa na Trgu ispred Crkve Sv. Nikole u Perastu.

Do 14. kolovoza nastupit će preko 2000 umjetnika, izvođača i predavača kroz 8 festivalskih segmenata: Festival klapskog pjevanja, Festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike, KotorArtTeatar, KotorAPSS, Pisanje grada, Pjacu od filozofa i od ove godine novi programski segment Sea Rock festival.

Bit će izvedeno 115 programa tokom 48 dana na 27 lokacija u Starom gradu, Kotoru i Boki sa učesnicima iz 25 zemalja (Portugal, Italija, Njemačka, Rusija, Austrija, Belgija, Švicarska, Norveška, Letonija, Poljska, Španjolska, Čile, Venecuela, Meksiko, Izrael, SAD...)

Kotor Art Festival klapa će tokom tri dana okupiti u Perastu elitne izvođače i teoretičare klapskog stvaralaštva iz regiona. U natjecateljskom dijelu nadmetat će se ženske, muške i mješovite klape, izvoditi i Nove klapske pjesme, a u revijalnom, klape učesnice pjevat će melodije iz svojih krajeva što je novitet u koncepciji festivala. U cilju popularizacije klapskog pjevanja i očuvanja naše kulturne baštine, bit će promoviran drugi broj festivalskog časopisa Lirica, održat će se znanstveni skup "Čuvanje kulturne baštine", kao i ocjenjivački okrugli stolovi nakon svakog natjecateljskog dana.

Festival pozorišta za djecu se tradicionalno održava od 2 - 10. srpnja na više gradskih lokacija, i djeca, od najmanjeg do tinejdžerskog uzrasta, mogu pratiti najrazličitije žanrove od klasičnog teatra, lutkarstva, plesa, pozorišta sjenki do uličnih performansa. Bit će izvedeno 12 predstava u glavnom i oko 60 pratećih programa.

Premijerni program Kotor Art Teatra čini predstava "Kinez", koju po nagrađenom tekstu Maje Todorović na prošlogodišnjem konkursu za najbolji dramski tekst za djecu i mlade režira Anja Suša.

Don Brankovi dani muzike ove godine počinju 11. srpnja, a datum je pomjeren zbog finala Svjetksog prvenstva u nogometu.

Na Don Brankovim danima muzike bit će izvedeno 15 koncerata, nastupiti će 110 umjetnika. Glazbeni okvir ide od baroknog repertoara do suvremenih djela nastalih prije samo nekoliko mjeseci kao porudžbina Festivala. Osim nastupa Crnogorskog simfonijskog orestra sa violinistom Stefanom Milenkovićem, čut ćemo i tri nastupa festivalskog orkestra sa solistima iz Venecuele i Austrije i našim pijanistom Ratimirom Martinovićem. Klavirski recital održat će veliko ime ruskog pijanizma Boris Berezovski, a imat ćemo i ekskluzivnu priliku da čujemo instrument orguljska viola konstruiran prošle godine po nacrtima i projektima Leonarda da Vinčija. Pored koncerata kamerne muzike i onih namijenjenih mlađem uzrastu, off program će okupiti brojne ljubitelje glazbe koju stvaraju obitelj Dedić i Josipa Lisac.

Kotor APSS nastavlja da promišlja kritički na temu urbanog planiranja i dizajna na crnogorskom primorju. Kotor APSS nastoji da redefinira odnos arhitekture i grada na crnogorskoj obali. Hotel Fjord će i dalje biti u fokusu njihovog istraživanja, koje će biti prošireno i na industrijsku zonu iza hotela gdje postoji ogroman potencijal za razvoj. Od 9 -19. srpnja studenti će raditi sa mentorima iz 4 europske arhitektonske škole, a na završnoj konferenciji pojavit će se i druga velika imena europske i svjetske arhitekture.

Fokus ovogodišnjeg Pisanja grada je na pogledu na grad sa kotorskih zidina. Polaznici umjetničke radionice su studenti regionalnih akademija i fakulteta dramskih umjetnosti, koji će pod mentorstvom prof. Borne Baletića (ADU Zagreb) i Srđana Vuletića (ASU Sarajevo) od 21 - 28. srpnja kreirati različite teatarske, foto i video forme koje referiraju na Kotor, njegove označitelje, ljude i događaje. Izvršni producent je Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju.

"Pjaca od filozofa" će se ove godine naći usred gorućeg pitanja današnjice: koja je budućnost Europe i što uopće želi Europa? Koji su to pravi ideali Europe i može li se ideja Europe još uvijek spasiti, neka su od pitanja na koja će na svoj tradicionalno provokativni i anagažovani način pokušati da odgovore Tariq Ali i Srećko Horvat od 1 - 4. kolovoza. Dovodeći velike svjetske filozofe u Kotor, "Pjaca od filozofa" je potvrđivala da ne jenjava interes za kritičku misao, čak ni u ljetnjim mjescima.

Novi festivalski segment od ove godine je Sea Rock festival koji nudi ono što je aktualno i prepoznato kao najbolje u domenu alternativne muzike. Rok kultura, i kao glazbeni pravac i kao sistem vrijednosti, svojim univerzalnim jezikom već više od pola stoljeća povezuje ljude različitih prostora i generacija. Na taj način rok kultura je i snažni idejni pokretač današnjice i jedan od amblema suvremenosti. Ove godine, uz medijsko partnerstvo sa MTV Srbija, na Sea Rock-u će 25. i 26. srpnja, na kotorskoj ljetnjoj pozornici, nastupiti bendovi iz Crne Gore (Solid Ground), Srbije (Stray Dogg), Hrvatske (Lovley Ouinces) i USA (Dan Stuart, Chuck Prophet, Howe Gelb).

Već 6 godina zaredom Kotor Art uživa pažnju i pokroviteljstvo UNESCO-a.

Kotor Art ove godine koštati će 500.000 eura a financira ga Ministarstvo kulture Crne Gore i Općina Kotor.